SAD ove godine ima deficit proračuna od 1400 milijardi

Radiosarajevo.ba
SAD ove godine ima deficit proračuna od 1400 milijardi

Bijelu kuću je u petak uzdrmala još jedna loša vijest: fiskalne 2009. godine, koja je završila 30. septembra, proračunski deficit iznosi 1400 milijardi dolara. Proračunska rupa se tako penje na gotovo 10 posto BDP-a, što je najviše od završetka Drugog svjetskog rata, kad je iznosila 21,5 posto.

Ipak, pravi je razlog za alarm činjenica da je prošlogodišnji deficit iznosio samo 3,2 posto BDP-a, a da ovogodišnje brojke pokazuju da se vrlo vjerovatno neće moći ostvariti plan američkog predsjednika Baracka Obame da bi do kraja svog mandata, dakle do 2013. gdine, spustio proračunski deficit na 3 posto.

Sve to i ne bi bilo toliko zabrinjavajuće da strani investitori i kupci američkih obveznica, dakle financijeri duga - među kojima je najveća Kina - sve češće ne otvaraju pitanje odgovornog upravljanja proračunskim deficitom. Ministar financija Timothy Geithner je pokušao opravdati takvo stanje izvanrednim okolnostima.

Velika pomoć bankama

Fiskalna 2009. je počela s Bushovovim planom spašavanja banaka vrijednim 700 milijardi dolara. Uz to, Obamina je vlada u cilju oporavka ekonomije iz blagajne izvadila još 787 milijardi dolara.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije