RS: Zaduženje po stanovniku 1.465 KM

Radiosarajevo.ba
RS: Zaduženje po stanovniku 1.465 KM

Građani Republike Srpske su u bankama do polovine ove godine bili zaduženi 2,15 milijardi KM, što znači da je svaki građanin u prosjeku kreditno zadužen 1.465 KM, dok su banke u RS u prvoj polovini godine zaradile 237,2 miliona KM.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, kreditni plasmani građana smanjeni su za 42,8 miliona KM u odnosu na kraj prošle godine, piše "Euroblic". Najviše je dugoročnih kredita, 89 odsto, dok se na pozajmice za stambene potrebe odnosi 507,2 miliona KM ili 23 odsto kredita.

U Agenciji navode da se na opštu potrošnju na namjenske gotovinske kredite odnosi 78 odsto plasiranog novca ili 1,13 milijardi KM, dok su se građani pomoću minusa na platnim karticama i prekoračenjima računa u bankama zadužili za 153,3 miliona KM, što je 10 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Analiza bankarskog sektora pokazala je da se sve više smanjuje broj odobrenih kredita za preduzetnike, koji u prvoj polovini iznose 194,8 miliona KM ili šest odsto manje u odnosu na kraj prošle godine.

"Euroblic" navodi da je osim blagog pada kreditne aktivnosti, zabilježen i pad u prikupljanju depozita u bankama , tako je do polovine godine u Srpskoj prikupljeno 4,66 milijardi KM depozita, što je za 10 odsto manje u odnosu na kraj 2008. godine, zbog čega su banke imale manje prihode po kamatonosnim računima depozita koji iznose 9,3 miliona KM, odnosno za 54 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

SEEbiz.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije