RS: Uvoz veći od izvoza za 2 milijarde

Radiosarajevo.ba
RS: Uvoz veći od izvoza za 2 milijarde

Republika Srpska je u 2008. godini izvezla robu u vrijednosti od milijardu i 980 miliona KM, dok je istovremeno uvezena roba u iznosu od četiri milijade i 170 miliona KM.

„Od ukupnog obima vanjskotrgovinske razmjene, 47,6 posto se odnosi na razmjenu sa zemljama članicama EU, a 42,8 posto na razmjenu sa zemljama potpisnicama CEFTA-e i 9,6 posto na razmjenu sa ostalim zemljama", rekla je danas potpredsjednica Vlade RS-a Jasna Brkić.

Brkić je naglasila kako je najveći obim vanjskotrgovinske saradnje Republike Srpske sa Srbijom, Italijom, Hrvatskom, Njemačkom, Slovenijom i Austrijom.

„U strukturi ukupnog izvoza u 2008. godini dominiraju glinica, drvo, električna energija, željezne ili čelične cijevi, dijelovi obuće, čelične konstrukcije, rudače, koncentrati željeza itd.", rekla je Brkić.

U Republiku Srpsku se najviše uvoze naftna ulja, toplovaljani proizvodi od željeza i čelika, peći za grijanje, štednjaci, lijekovi, automobili i druga motorna vozila i telefoni.

„U prva dva mjeseca ove godine vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske iznosio je 235,6 miliona KM i smanjen je za 15 posto", rekla je Brkić.


FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije