Rekordan izvoz kubanskih cigara zahvaljujući Kinezima

Radiosarajevo.ba
Rekordan izvoz kubanskih cigara zahvaljujući Kinezima
Foto: Pixabay / Ilustracija
Prodaja kubanskih cigara porasla je za 12 posto 2017. godine i dostigla rekordnih 500 miliona dolara, podstaknuta time što Kina stimulira uvoz luksuznih proizvoda.

Od ukupnog izvoza kubanskih cigara, 54 posto je otišlo u Evropu, slijedi Latinska Amerika sa 17 posto i region Azije i Pacifika sa 15 posto.

Prodaja Kini porasla je 24 posto, i tu je potencijal za rast najviši. Kina se svrstava u treći rang potrošača iza Francuske i Španije.

"Kina ima tražnju na koju treba da odgovorimo i možemo da računamo na dvocifreni rast prodaje u godinama koje dolaze", ocijenio je Hose Maria Lopes Inčaurbe, potpredsjednik kompanije "Habanos S.A", na konferenciji za štampu u glavnom gradu Kube.

On je rekao da je prodaja cigara uticala na porast od pet posto tržišta luksuznih proizvoda 2017. godine, i očekuje se da na proizvodnju 2018. godine neće uticati prolaz razornog uragana "Irma" u septembru prošle godine.

Domaće kubansko tržište za kubanske cigare također je ojačalo, zahvaljujući dolasku 4,5 miliona turista 2017. godine.

Najprodavanije marke su "Kohiba" (Cohiba), "Romeo i Hulieta" (Romeo i Julieta) i "Montekristo" (Montecristo), koje sve drži kompanija "Habanos S.A", firma u vlasništvu kubanske države i firme "Altadis", čije sjedište je u Španiji, ali koja ima britanski kapital.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije