Regionalni energetski forum u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Regionalni energetski forum u Sarajevu

U ponedjeljak je u Sarajevu, na press konferenciji održanoj u pauzi Regionalnog energetskog foruma, istaknuto kako je Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenula dva nova programa ukupne vrijednosti od 110 miliona eura za finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u regiji zapadnog Balkana.

"Planirao je da se u energetski sektor zemalja zapadnog Balkana investira oko 20 miljardi eura do 2020. godine", najavio je predsjednik EBRD-a Thomas Mirow, uz napomenu kako je neophodno insistirati na ostvarivanju višeg stepena energetske efikasnosti, te promoviranju obnovljivih izvora tzv. "zelene energije".

Komesar za energiju EC-a Andris Piebalgs ukazao je na značaj pristupa energetskom tržištu, te, dovodeći to u kontekst bh. potreba i mogućnosti, potcrtao važnost uspostave energetske zajednice, uključujući kreiranje pravnog okvira, saradnju i pristup investicijama.

Mirow i Piebalgs pozvali su predstavnike vlasti i poslovne zajednice da učine sve kako bi se na najoptimalniji način iskoristili raspoloživi razvojni resursi.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglasio je potrebu promoviranja energetskih potencijala BiH, podsjećajući kako je naša zemlja izvoznik električne energije.

Napomenuo je kako je unutar BiH neophodno provesti sve potrebne reforme kako bi ona bila prepoznata kao kredibilan partner na regionalnom i globalnom planu.

Špirić smatra kako energetski sektor ne smije biti poligon za politikantske igre, te da je nužno što prije okončati aktivnosti na izradi strategije energetskog sektora u BiH.

U odgovorima na novinarska pitanja istaknuto je kako pristup investicijama u najvećoj mjeri ovisi od toga šta zemlja pojedinačno čini na planu usvajanja evropskih standarda i kriterija, te spremnosti blagovremenog apliciranja, uključujući konkretne projekte, te izradu neophodnih izvedbenih studija.

U tom kontekstu, BiH bi, kako je rečeno, mogla računati na investicije od ukupno 180 miliona eura u energetski sektor, ukoliko bi za to stvorila sve neophodne pretpostavke.

Dvodnevni forum nastavlja rad sutra, a njegovi sudionici su fokusirani na mogućnosti investiranja u proizvodnju električne energije i obnovljivu energiju.

Forum, čiji su domaćini EBRD i Energetska zajednica, će istaknuti značaj investiranja i regionalne saradnje na promoviranju energetske sigurnosti i efikasnosti u svim segmentima energetskog sektora u regiji jugoistočne Evrope.

Druga ključna tema Foruma jeste promoviranje energije iz obnovljivih izvora.

Sudionici skupa su ministri i visoki dužnosnici zemalja potpisnica Energetske zajednice, te predstavnici preduzeća za snabdijevanje energentima, regulatora, operatora prenosnih sistema, privatnih investitora i donatorske zajednice.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije