Rakulj: Moguć finansijski kolaps Fonda PIO RS

Radiosarajevo.ba
Rakulj: Moguć finansijski kolaps Fonda PIO RS
Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske /RS/ Rade Rakulj rekao je da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o PIO RS omogućio penzionisanje ljudi koji imaju samo pet godina radnog staža i doveo do buma broja penzionera koji može dovesti do finansijskog kolapsa Fonda PIO RS.

„Dobili smo bum penzionera od kojih 90 odsto nema uslove za redovnu penziju nego su penzionisani uz pomoć i medicinskih i nemedicinskih razloga, možete znati kojih“, rekao je Rakulj u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS, piše Srna.

Rakulj je naglasio da je do marta prošle godine, kada su ove izmjene i dopune zakona usvojene, broj penzionera godišnje rastao za oko 2.000, dok je u prvoj godini primjene zakona broj novih penzionera bio oko 8.000, a u drugoj više od 7.000.

„Tako već dvije godine mi iz doprinosa namijenjenih starosnim penzionerima koji su penziju zaradili svojim radom izdvajamo sredstva za one koji su u penziju otišli po volji politike. A svi koji idu po volji politike penzije im se finansiraju iz budžeta“, rekao je Rakulj.

On je dodao da je izdvajanje iz budžeta RS već treću godinu jednak iznos od 160 miliona KM za penzije, a da broj penzionera raste nesrazmjerno.

„Nastavimo li i iduće godine penzionisati ljude sa pet godina staža jednako kao i one sa 40, neće to biti ljudska prava nego diskriminacija“, rekao je Rakulj.

On je zatražio od parlamenta Srpske da pristupi reformi odmah, jer „svaki dan donosi nove probleme i teško je ukinuti pravo koje se jednom stekne“.

Rakulj je podsjetio da je i prilikom donošenja zakona Udruženje penzionera RS upozorilo poslanike da će tim izmjenama i dopunama negativno zadužiti budućnost RS i da se to sad dešava.

„Ja vas molim da se odustane od takvih zakona“, poručio je Rakulj.

Rakulj je obraćanje parlamentu Srpske zatražio od Kolegijuma koji mu je to i odobrio.

Raspravljalo se o izvještajima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o reviziji Konsolidovanog izvještaja Vlade RS i finansijskih izvještaja budžetskih korisnika RS za 2008. godinu, a revidiranih u 2009. godini, kao i o radu same ove službe za 2008. godinu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije