Putin napada Ameriku: Zlato kao zamjena za dolar

Radiosarajevo.ba
Putin napada Ameriku: Zlato kao zamjena za dolar

Rusija se suočava s ozbiljnim finansijskim problemima zbog ekonomskih sankcija Zapada. Rublja je mjesecima na kursu devalvacije, no u Kremlju ne sjede skrštenih ruku. Uprkos finansijskim poteškoćama Vladimir Putin akumulira sve više zlata. Ruski šef ima jasan plan: Napasti dolar!

U proteklih 12 mjeseci Ruska centralna banka otkupila je desetine tona zlata. Prema pisanju medija, zlatne rezerve porasle u roku od godinu dana na ukupno 1.300 tona!

Sa zlatom Putin nastoji riješiti ovisnosti rublje od dolara i oslabiti valutu najvećeg suparnika. Smanjenjem ovisnosti od dolara Rusija će se bolje zaštititi od globalne svjetske krize za koju analitičari smatraju da je samo stvar vremena i to zbog nekontroliranog štampanja američke valute. 

Iako plemeniti metal ne može donijeti zaradu kroz kamate kao novac, ipak je u kriznim vremenima mnogo sigurnija valuta.

"Državna kupovina zlata je sigurno ulaganje da bi se nacionalni dug držao pod kontrolom", smatra Robert Halver, šef tržišta dionica u Baader banci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije