KS se zadužuje 6 miliona KM za nabavku opreme GRAS-a i Doma zdravlja

E. H.
KS se zadužuje 6 miliona KM za nabavku opreme GRAS-a i Doma zdravlja
Kanton Sarajevo zadužit će se do kraja oktobra ove godine za novih 40 miliona KM i to odlukom Vlade Kantona Sarajevo o zaduženju putem emisije obveznica kantona, a prva tranša od šest miliona za različite projekte realizirat će se u maju.

Informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je Jasmin Halebić, ministar finansija Kantona Sarajevo, koji je kazao da je ovakva odluka donesena kako bi se prikupila sredstva za finansiranje dijela kapitalnih projekata i budžetskog deficita.

On je istaknuo kako će Kanton Sarajevo ponuditi dionice na Sarajevskoj berzi, te da je opredjeljenje da se zaduženje napravi domaćim zaduženjem, kako je i planirano u ovogodišnjem budžetu.

"Budžetom KS-a za 2017. godinu i Zakonom o izvršavanju budžeta za 2017. godinu planirano je zaduženje na domaćem tržištu do 40,48 miliona KM. Emisija obveznica kao način zaduživanja odabrana je nakon detaljnih analiza u Ministarstvu finansija, a zbog povoljnije mogućnosti postizanja manje kamatne stope", kazao nam je ministar Halebić, istaknuvši da je Kanton Sarajevo prvi kanton u FBiH koji emitira obveznice.

Kapitalni projekti fokus zaduženja

Dodao je i da se od planiranog ukupnog zaduženja od blizu 40 miliona KM, 80 posto odnosi na finansiranje kapitalnih projekata resornih ministarstava, a ostatak sredstava za finansiranje dijela budžetskog deficita. Planirane su četiri emisije obveznica do kraja ove godine, a prva će se realizirati 30. maja.

Najveća zaduženja bit će na posljednje dvije aukcije kada će se kanton zadužiti sa 15 i 13 miliona KM, a poznato je i na šta će se tačno sredstva utrošiti:

MINISTARSTVO PRAVDE I UPRAVE
-Nabavka opreme za digitalizaciju programa - 100.000,00 KM;
-Rekonstrukcija i investiciono održavanje (Tužilaštvo KS) - 300.000 KM

 MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA
-Nabavka i remont autobusa, trolejbusa i minibusa za JGPP - 1.500.000,00 KM;
-Izgradnja tramvajskog stajališta za kontroliranu naplatu i uvođenje ITS-a - 1.000.000,00 KM

MINISTARSTVO PRIVREDE
-Infrastrukturno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u industrijskim zonama KS - 500.000,00 KM;

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA
-Nabavka opreme za JU Dom zdravlja KS prema usvojenom projekta - 1.000.000,00 KM.

Domaće zaduženje kao najbolja solucija

Također, utvrđeno je i da će se dijelom ovog zaduženja, tačnije sredstvima u iznosu od 2.000.000 KM finansirati budžetski deficit za 2017. godinu, a sredstva će biti utrošena za izmirenje izvršnih sudskih presuda prema Zakonu o izvršnom postupku.

"Zbog poštivanja odredbi Zakona o dugu, koje se odnose na ograničenje zaduženosti do deset posto, prve dvije emisije obveznica su planirane sa rokom vraćanja od tri godine i polugodišnjom kamatom, a ostale dvije emisije obveznica u ovoj godini su planirane sa rokom vraćanja od pet godina", dodao je ministar Halebić za Radiosarajevo.ba.

Ističe kako u ovom trenutku nije moguće dati tačne podatke o kupcima, zbog načina zaduženja koji je odabran, a potencijalni kupci-ulagači u obveznice KS-a su banke, osiguravajuća društva, preduzeća i fizička lica. 

Također, kazao je ministar Halebić, resorno ministarstvo je održalo sastanak s predstavnicima potencijalnih investitora - bankama i osiguravajućim društvima koja posluju na području KS-a, kako bi se u direktnom kontaktu njima predstavio ovaj projekat.

Najzad, u zaključku, ističe se kako ne postoji rizik neplaćanja obaveza nastalih iz emisije obveznica, stoga se kupovina obveznica iz predstojeće emisije može smatrati bezrizičnim ulaganjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije