'Prvi arapski grad u BiH' među najvećim poreskim dužnicima

5
Radiosarajevo.ba
'Prvi arapski grad u BiH' među najvećim poreskim dužnicima
Foto: Biznis.info / Osenik

Kompanija Gulf Real Estate na listi je najvećih poreskih dužnika u Bosni i Hercegovini po osnovu PDV-a i akciza, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

Ova kompanija je 7. najveći poreski dužnik po ovom osnovu sa dugom koji iznosi preko tri miliona KM, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, riječ je o kompaniji koja je izgradila turistički grad Osenik na teritoriji Hadžića kod Sarajeva. Vlasnici firme su iz Kuvajta.

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Na Baščaršiji održano muzičko veče "U sevdahu duša moja"

Turistički kompleks Sarajevo-Resort Osenik sutra otvara vrata

Turistički kompleks Sarajevo-Resort Osenik sutra otvara vrata

Osenik je najavljen kao velika razvojna investicija, s velikim brojem vila i drugih ugostiteljskih i zabavnih sadržaja, te impozantnim jezerom u sredini. Naselje je zaista i izgrađeno sa svim sadržajima, ali kasnije stvari očito nisu išle prema planu.

Ovo naselje bilo je nazivno i “prvim arapskim gradom u BiH”, s obzirom da su vile bile namijenjene uglavnom arapskim kupcima, a cijeli kompleks je bio ograđen i osiguran. Naravno, ulaz je bio svima omogućen.

Podsjetimo, u to vrijeme je bila ekspanzija gradnje naselja u BiH namijenjenih kupcima iz arapskih zemalja.

No, ova kompnija je očito upala u velike probleme. Prema podacima, firma konstantno posluje s gubicima, uprkos ogromnoj vrijednosti izgrađenih nekretnina.

Primjera radi, prošle godine je firma bila u gubitku od 425 hiljada KM, a godinu ranije minus je iznosio 654 hiljade KM. Minus je bilježen i svih prethodnih godina, a 2016. godine iznosio je 921 hiljadu KM.

Šira javnost nikada nije dobila jasnu informaciju šta se desilo sa ovim nekretninama, odnosno da li su one prodate, ako nisu – zbog čega nisu, da li se iznajmljuju itd.

No, gubici ne mogu opravdati poreski dug jer kompanija ima ogromnu imovinu. Naime, prema posljednjem finansijskom izvještaju, kompanija ima nekretnine, postrojenja i opremu u vrijednosti od 28 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije