Prva godišnjica uspješnog rada Poslovnog udruženja Norveška – BiH (NBBA)

0
Prva godišnjica uspješnog rada Poslovnog udruženja Norveška – BiH (NBBA)
Ambasada Norveške / Gospođa Gry Reinertsen predstavlja Diplomatski zimski bazar na godišnjici NBBA

Poslovno udruženje Norveška – BiH (NBBA) proslavilo je prvu godišnjicu postojanja 1. decembra, obilježivši godinu koja je u velikoj mjeri prevazišla prvobitna očekivanja. Odnosi poslovnih zajednica Norveške i Bosne i Hercegovine značajno su poboljšani.

NBBA ima za cilj da dalje gradi na postignutom uspjehu s tim što će nastaviti privlačiti više norveških poduzetnika i investitora u narednih 12 mjeseci i dalje, kako bi saradjivali i investirali u BiH, rekao je norveški ambasador Olav Reinertsen na prijemu u Hotelu Evropa.

„Prije tačno godinu dana, upravo u ovoj prostoriji, imao sam ogromno zadovoljstvo objaviti osnivanje poslovnog središta koje je, na moje veliko zadovoljstvo, prevazilo naša očekivanja – u velikoj mjeri,” rekao je ambasador.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

“Bila je ovo aktivna godina za NBBA sa nekoliko dogadjaja u Banjaluci, Trebinju, Mostaru i Sarajevu. Poslovne zajednice i vlasti iz BiH srele su se i uspostavile kontakte sa norveškim poslovnim ljudima i investitorima u sektoru čiste energije, ICT-a, turizma i tradicionalnih industrija.

Ali, najvažnije je da su već dogovoreni konkretni sporazumi i akvizicije,“ rekao je.
Norveška je jedna od najaktivnijih zemalja u BiH u razvoju lokalnog biznisa, rekao je ambasador. Kroz niz usluga, ona pomaže razvoju ekonomije i kreiranju svjetlije budućnosti za mlade i poduzetnike u BiH.

Naš cilj je suprotstaviti se odlivu mozgova osnivanjem održivog biznisa ovdje. I dopustiti mladima da njeguju svoj briljantni um u BiH – ne u inostranstvu,“ rekao je ambasador Reinertsen.

Ambasador Norveške Olav Reinertsen govori na prvoj godišnjici NBBA  - undefined

Ambasada Norveške: Ambasador Norveške Olav Reinertsen govori na prvoj godišnjici NBBA

Kako bi dalje pratila ovaj cilj, Ambasada će nastaviti podržavati projekt Boljom upravom do bržeg ekonomskog razvoja (EGG) i u Fazi 2. Edis Arifagić iz Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH koji provodi ovaj projekt EGG predstavio je postignute rezultate i dao pregled onoga što se planira dalje.

Predsjedavajući NBBA Jan Morritz Olsson izjavio je da tri konkretna norveška investicijska odbora trenutno razmatraju projektne prijedloge za investiranje u BiH.
„Očekujemo neke rezultate u prvom kvartalu 2022. godine. Kao energetska zemlja, Norveška je naročito fokusirana na investicije u polju čiste energije, ali energetski projekti često uključuju i opskrbljivanje IT i gradjevinske industrije. To bi moglo dovesti do konkretnih poslovnih klastera,“ rekao je Olsson.

„Naš utisak je da nove inicijative i start-up kompanije u BiH imaju ogroman potencijal na međunarodnom nivou zahvaljujući visoko kvalifikovanim i inovativnim poduzetnicima,“ dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije