Proizvođačke cijene ubrzano rastu širom Europske unije

Radiosarajevo.ba
Proizvođačke cijene ubrzano rastu širom Europske unije
Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u augustu je ubrzao na mjesečnoj i godišnjoj razini, a slična kretanja zabilježena su i u Hrvatskoj, pokazuju najnovije procjene Eurostata.  

U EU u cjelini proizvođačke su cijene industrijskih proizvoda u augustu 2017. godine na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto, nakon nerevidiranog, 0,1-postotnog rasta u mjesecu ranije, pokazao je u utorak objavljen izvještaj Eurostata, prenosi Hina.

U 19-članoj eurozoni cijene su uvećane 0,3 posto, nakon stagnacije u mjesecu ranije, kao što je bilo objavljeno i u prethodnom Eurostatovom izvještaju.  

Najviše su cijene porasle u Mađarskoj, Slovačkoj i Velikoj Britaniji, po stopi od po 0,9 posto, te u Belgiji, za 0,8 posto. Na mjesečnoj razini pad cijene zabilježen je samo u Švedskoj, za 0,2 posto.

Ako se isključe cijene u energetskom sektoru, rast cijena u ukupnoj industriji EU-a i eurozone iznosio je po 0,1 posto.

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u 28-članom EU u augustu su porasle za 2,9 posto, nakon nerevidiranog, 2,3-postotnog rasta u mjesecu ranije. 

Rast cijena je ubrzao i na razini eurozone, na 2,5 posto, s nerevidiranog rasta od dva posto u prethodnom mjesecu. 

U julu su na godišnjoj razini uvećane za 1,2 posto.

Sve zemlje članice zabilježile su rast cijena na godišnjoj razini. Najizrazitiji su rast pritom zabilježile Belgija, od 7,2 posto, Bugarska, od 5,9 posto, Estonija, od 5,7 posto, i Velika Britanija, od 5,1 posto.

Proizvođačke cijene u ukupnoj industriji EU-a, ako se isključi energetski sektor, uvećane su 2,4 posto. U eurozoni su porasle za 2,2 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije