Prijeti li Europi opet prekid grijanja?

Radiosarajevo.ba
Prijeti li Europi opet prekid grijanja?

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je nedavno vladu Ukrajine da će Moskva prekinuti opskrbu kontinenta prirodnim plinom, ukoliko ustanovi da Ukrajina nastavlja s potkradanjem te energetske sirovine, prilikom njezina prelaska ukrajinskim teritorijem na putu prema zapadu.

Putinovo upozorenje - dano prilikom susreta s kancelarom Austrije Wernerom Feymanom -shvaćeno je kao svojevrsna prijetnja Europi da možda opet slijedi prekid grijanja i smrzavanje u stanovima, kao i prošle godine.

Ruski premijer Vladimir Putin često je ove godine razgovarao o problematici energetike, prilikom svakog posjeta nekog europskog državnika Moskvi. Kada je primjerice glavni grad Rusije u maju ove godine posjetio mađarski premijer, razgovaralo se o ubrzanju gradnje plinovoda Rusija – Zapad, koji bi zaobišao Ukrajinu.

Slične je razgovore Putin vodio i s kolegama iz Italije i Danske. Nedavno je čak predložio da Europska unija pomogne Ukrajini u isplati duga Rusiji, od nabave prirodnog plina, kako bi se izbjegli prekidi u opskrbi.

Putin kaže da je njegova zemlja Ukrajini već platila dvije i pol milijarde dolara za korištenje plinovoda koji vodi prema Zapadu. Ipak, Kijev očito ne može platiti ruski plin kojim se Ukrajina također opskrbljuje. "Zašto im Unija ne može dati barem tu tričavu milijardu? Barem oni imaju novca'"– upitao se pred novinarima Vladimir Putin.

Konflikt u ukrajinskoj vladi

Inače ukrajinska premijerka Julija Timošenko tvrdi da je Kijev Moskvi već platio pola milijarde dolara za plin isporučen u oktobru ove godine. Međutim, ona kaže da je predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko blokirao neke otplate duga Rusiji koje idu preko nacionalne banke te zemlje.

Juščenko pak odgovara da je premijerka Timošenko s Rusijom ugovorila sporazum o snabdijevanju plinom koji štiti Ukrajini. Premijerka Timošenko i predsjednik Juščenko su inače protivnici na nadolazećim predsjedničkim izborima u januaru.

Međusobne optužbe dvojice ukrajinskih političara komentira Konstantin Simonov, direktor ruskog fonda za energetiku. On kaže da su u pravu i Timošenko i Juščenko. Ukrajinska je premijerka – tvrdi Simonov – pristala na takav sporazum gdje njezina zemlja plaća i ruski plin koji ne koristi. S druge strane, Juščenko ove optužbe iznosi jer želi kompromitirati svoju izbornu protivnicu – kaže Simonov.

Juščenka i ljude oko njega zanima jedino pobjeda na izborima, tvrdi ruski dužnosnik koji dodaje da aktualni ukrajinski predsjednik može osvojiti još jedan mandat jedino ako 'kreira krizu nacionalnih razmjera'. Za Juščenka je – kaže Simonov – kriza s ruskim plinom 'idealni scenarij'. U međuvremenu, Finska i Švedska odobrile su gradnju plinovoda koji bi ruski plin u Zapadnu Europu transportirao preko njihova podmorja u Baltiku.

Moskva protiv plinovoda koji bi zaobišao Rusiju

Ministar vanjskih poslova Estonije Jaak Aviksoo optužuje Moskvu da gradnjom dva plinovoda 'južnim' i 'sjevernim' pravcem želi zaobići zemlje istočne i središnje Europe. "Riječ je očito o političkoj odluci Moskve. Te zemlje se nije konzultiralo i one imaju dojam da se njihovi interesi ignoriraju".

Europske zemlje uz američku podršku razmatraju gradnju plinovoda Nabucco koji bi kontinent opskrbljivao prirodnim plinom iz Srednje Azije te Srednjeg istoka, a u potpunosti bi zaobilazio ruski teritorij.

Stručnjak za Rusiju sa sveučilišta Harvard, Marshall Goldman, kaže da Moskva svim snagama želi spriječiti gradnju tog plinovoda. Kako bi postigla taj cilju – kaže Goldman – Rusija pokušava međusobno posvađati europske zemlje. "Kažu im – 's vama ćemo sklopiti specijalan, povoljniji posao, po nižoj cijeni'. Takva ruska strategija je blokirala stvaranje jedinstvenog, europskog stava u pregovorima s Moskvom".

Konstantin Simonov upozorava da Europa Nabuccom neće moći nadomjestiti ogromne količine prirodnog plina koje sada uvozi iz Rusije. Kapacitet plinovoda Nabucco bit će, naime razmjerno malen, 31 milijarda kubičnih metara, tvrdi ovaj visoki ruski dužnosnik.

Osim toga, kaže Simonov, neki od budućih europskih opskrbljivača plinom prilično su dubiozne zemlje. "Ti koje žele graditi Nabucco, jesu li ikada posjetili Turkmenistan, Irak, ili Egipat?" – upitao se Konstantin Simonov.

Simonov naime smatra da će te zemlje također svoj izvoz uvjetovati ispunjavanjem svojih političkih interesa, 'i to mnogo više od Rusije'.K onstantin Simonov tvrdi da Moskva zapravo 'uopće nije zainteresirana za politizaciju opskrbe Europe energentima', već joj je jedino u interesu da – zaradi novac.

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije