Prijave za rad u Njemačkoj do 14. septembra

Radiosarajevo.ba
Prijave za rad u Njemačkoj do 14. septembra
Pixabay / Ilustracija
Agencija za rad i zapošljavanje BiH ugostila je početkom mjeseca delegaciju Savezne agencije za rad SR Njemačke.

Cilj posjete delegacije bio je pružiti više informacija o liberalizaciji tržišta rada u SR Njemačkoj za građane BiH.

Ujedno, Savezna agencija za rad SR Njemačke obavijestila je Agenciju za rad i zapošljavanje BiH da je naredni termin za intervjue u vezi s Javnim pozivom za realizaciju Triple Win projekta zapošljavanja radnika za zdravstvenu njegu u SR Njemačkoj u terminu od 26. do 30.  septembra 2016. godine.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH će prijave kandidata primati najkasnije do 14. septembra 2016. godine.

Tačni termini i lokacije održavanja intervjua bit će objavljeni naknadno, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Podsjećamo, od 1. januara 2016. godine SR Njemačka ublažila je zakonske uvjete za pristup njemačkom tržištu rada za državljane Bosne i Hercegovine. Po novoj Uredbi građani Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj mogu dobiti boravišnu dozvolu za sva zanimanja, obuke i pomoćne aktivnosti. Za ulazak u SR Njemačku u svrhu zaposlenja potrebno je osigurano radno mjesto kao i radna viza.

U tu svrhu radno mjesto mora ispunjavati sljedeće uvjete: za slobodno radno mjesto ne smije biti na raspolaganju nijedan tražilac posla koji ima njemačko ili EU državljanstvo, te zarada i uvjeti iz ugovora ne smiju biti lošiji od onih koje ima posloprimac u Njemačkoj na sličnom radnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije