Prestaje štampanje novčanice od 500 eura

Anadolija
Prestaje štampanje novčanice od 500 eura
Pixabay / Ilustracija
Evropska centralna banka (ECB) saopćila je da će do kraja 2018. godine prestati štampati nove novčanice od 500 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

Navodi se da novčanicu neće štampati jer navodno ljubičastu novčanicu od 500 eura kriminalci najviše koriste za pranje novca, kao i za finansiranje terorističkih aktivnosti.

"Novčanica od 500 eura će ipak ostati zakonsko sredstvo plaćanja i stoga će i dalje biti u upotrebi", kazali su iz ECB-a u srijedu nakon sastanka Vijeća ove banke.

Vijeće ECB-a je danas glasalo za obustavu štampanja novčanice od 500 eura zbog, kako se navodi, rasprostranjenog mišljenja da upravo ovu novčanicu prije svega koriste kriminalci za prebacivanje velikih suma novca u različite dijelove svijeta.

Novčanica od 500 eura, kao i novčanice drugih vrijednosti, i dalje će zadržati svoju vrijednost i moći će se razmijeniti u nacionalnim centralnim bankama tokom neograničenog vremenskog perioda.

Inače, ova novčanica je jedna od najvrednijih u svijetu, s vrijednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije