Premium marke automobila: Smjena na vrhu u 2016. godini

Radiosarajevo.ba
Premium marke automobila: Smjena na vrhu u 2016. godini
/ Dr. Dieter Zetsche (Foto: Daimler)
Mercedes je u prošloj godini postao najprodavanija premium marka automobila, preuzevši tron od najvećeg rivala BMW-a.

U posljednjih 12 mjeseci Mercedes je prodao 2,083 miliona vozila što je za 11,3 posto više u odnosu na 2015. godinu, saopštio je Dr. Dieter Zetsche, predsjednik koncerna Daimler AG i prvi čovjek odjeljenja Mercedes-Benz Cars, na press-konferenciji tokom sajma North American International Autoshow (NAIAS) u Detroitu.

Sjajnu godinu Mercedes je završio 46. uzastopnim mjesečnim prodajnim rekordom – u decembru je prodato 190.269 vozila. Iako je, zahvaljujući kineskom tržištu, najveći rast ostvaren u Azijsko-pacifičkoj regiji, za nastup Mercedesa najvažnija su europska tržišta na kojima je plasirano oko 900.000 vozila.

BMW, Mercedesov najveći rival, plasirao je u prošloj godini širom svijeta 2,003 miliona vozila što predstavlja rast od 5,2 procenata, ali nije bilo dovoljno za šampionsku premium-poziciju.

Audi je i dalje treća premium-marka, s 1,871 miliona prodatih vozila u 2016. godini, odnosno 3,8 procenata više nego 12 mjeseci ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije