Preminuo Jacob Rothschild

6
Radiosarajevo.ba
Preminuo Jacob Rothschild
Foto: Screenshot/Twitter / Jacob Rotschild

Lord Jacob Rothschild, finansijer i potomak bankarske porodice Rothschild, preminuo je u 87. godini života.

Gradski velikan započeo je svoju karijeru u porodičnoj banci NM Rothschild & Sons 1963. prije nego što je sa Sir Markom Weinbergom 1980. godine osnovao niz firmi uključujući J Rothschild Assurance Group, sada St James's Place.

Obavljao je niz viših pozicija, uključujući zamjenika predsjednika BskyB-a između 2003. i 2008. godine, a također je bio uključen u umjetnost i filantropiju. Rothschild je bio bivši predsjednik povjerenika u Nacionalnoj galeriji , kao iu Memorijalnom fondu nacionalne baštine i Fondu za lutriju baštine.

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Saobraćajne nesreće u dva sarajevska naselja: Na ovoj dionici stvorene velike gužve

Za zasluge je odlikovan Ordenom zasluga 2002. godine. Čast se odaje onima koji su zaslužni u oblasti umetnosti, književnosti, učenja i nauke.

U izjavi za novinsku agenciju PA Media, njegova porodica je rekla: "Naš otac Jacob bio je izuzetno prisutan u životima mnogih ljudi, vrhunski finansijer, šampion umjetnosti i kulture, odan javni službenik, strastveni pobornik dobrotvornih uzroke u Izraelu i jevrejskoj kulturi, strastveni borac za zaštitu životne sredine i mnogo voljeni prijatelj, otac i djed", prenosi The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije