Pozitivni ekonomski pokazatelji 'pogurali' cijene nafte

Radiosarajevo.ba
Pozitivni ekonomski pokazatelji 'pogurali' cijene nafte

Cijene nafte na svjetskim su tržištima u srijedu premašile 72 dolara za barel temeljem pozitivnih gospodarskih podataka i jačanja dionica ali zbog neočekivanog rasta zaliha sirove nafte u SAD-u još uvijek za dva dolara zaostaju za najvišom vrijednošću u proteklih 10 mjeseci, dosegnutom prethodnog dana.

Na američkom tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke u listopadu skočila je 36 centi na 72,41 dolara. Na tržištu u Londonu cijena mu je porasla 50 centi na 72,32 dolara.

Ulagači su u utorak ugrabili priliku za ostvarivanje dobiti nakon što je cijena sirove nafte prvi put od prošlog oktobra dotaknula ključnu psihološku granicu od 75 dolara..

Rasprodaja je proširena nakon što je Američki naftni institut (API) izvijestio o neočekivanom rastu američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 4,3 miliona barela, zbunivši analitičare koji su očekivali njihov pad.

Tokom dana očekuje se sedmični izvještaj američke vlade o zalihama sirove nafte koje je povremeno razlikuje od izvještaja API-a, iako su posljednje dvije sedmice bili usklađeni.

Dodatnu potporu cijenama pružili su i povoljni gospodarski pokazatelji, pa je tako njemački indeks poslovne klime Ifo za avgust zabilježio skok, i to peti mjesec zaredom.

"Poboljšanje potražnje u svijetu polako izvlači industrijski sektor iz nedavnog pada", konstatirala je Jennifer McKeown iz Capital Economicsa, dodavši ipak da oporavak vjerojatno neće biti brz.

Cijene nafte bilježile su uzlazni trend i zahvaljujući jačanju dionica i slabom američkom dolaru, za koje trgovcu tvrde da su dva ključna vanjska faktora na tržištu nafte u 2009.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvješću priopćila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u utorak iznosila 71,71 dolar, oslabivši za 1,18 dolara u odnosu na dan ranije.

Business.hr/Hina/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije