Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Radiosarajevo.ba
Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić tvrdi da ne zna koliko će eventualno biti povećana cijena električne energije u tom bh.entitetu, jer je Regulatorna agencija u fazi analiziranja troškova koje su im uputila sva proizvodna i distributivna preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS-a.


Regulatorna Komisija za energetiku u ponedjeljak, 14. marta, će ponovo razmatrati zahtjev Elektroprivrede RS-a, odnosno njenih zavisnih preduzeća, za poskupljenje struje, a po nezvaničnim informacijama cijena struje za domaćinstva bit će uvećana za pet posto, već od aprila.

Đokić je danas posjetio Rudnik i Termoelektranu Gacko, koje je jedno od zavisnih preduzeća „Elektroprivrede RS-a“ koje traži povećanje cijene struje. Resorni ministar tvrdi da, ukoliko se ne pomogne RiTE Gacko, ta firma će se ugasiti.  ''Razvojna politika mora da bude na bazi realnih priznanja troškova koji mogu biti takvi da omoguće da se kroz njih može ući u nove investicione aktivnosti'', ustvrdio je Đokić.

Gotovo sva proizvodna preduzeća iz sastava Elektroprivrede RS-a su u prošloj godini poslovala s finansijskim minusom i njihov ukupan gubitak iznosio je 39,2 miliona KM. Rudnik i Termoelektrana Gacko ima akumulirani gubitak od čak 26,5 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije