Poljoprivrednici najavili proteste ukoliko se ne usvoji budžet za 2018. godinu

S. H.
Poljoprivrednici najavili proteste ukoliko se ne usvoji budžet za 2018. godinu
Zbog neusvajanja budžeta za 2018. godinu blokirana je poljoprivreda u FBiH, naveo je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nermin Bićo.

Kako je naveo Bićo, zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu zaustavljena su sva redovna izdvajanja za poljoprivredu, tako da je sve u blokadi.

To znači da su zaustavljeni poticaji, redovne isplate, te isplaćivanje duga iz 2014. godine.

Podsjećamo, poljoprivrednici su u novembru prošle godine tražili od Federalne vlade izmirenje duga koji od 2014. iznosi 20 miliona maraka tražeći da se on naplati od kliriniškog duga. Tada su poljoprivrednici zatražili i povećanje izdvajanja za poljoprivredu iz federalnog budžeta za ovu godinu.

Zatraženo je da se iz budžeta za ovu godinu za poljoprivredu izdvoji najmanje 120 miliona maraka, što bi relativno zadovoljilo poljoprivrednike, jer jedino na taj način mogu opstati.

Bićo je za naš portal naveo kako će poljoprivrednici, ukoliko Federalni parlament što prije ne usvoji budžet, izaći na ulice.

Na sastanku koji je održan danas zatraženo je da se do 15. januara održe sjednice oba doma parlamenta i da se usvoji redovan budžet, a da se u međuvremenu ne odobri budžet za privremeno finansiranje kako bi i parlamentarci mogli osjetiti kako je to kada ne dobijete novac na vrijeme, rekao nam je Bićo, navodeći kako su iznijeli zahtjev i da se usvoji Program o novčanim podrškama.

Zahtjeve su poljoprivrednici iznijeli na današnjoj konferenciji za medije.

Također, Bićo je naveo kako je budžet u Republici Srpskoj usvojen, te kako poljoprivrednici u tom entitetu nemaju ovih problema.

Politička previranja zbog kojih budžet još uvijek nije usvojen smatra neprihvatljivim.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije