Počinje trka za subvencijama u EU

Radiosarajevo.ba
Počinje trka za subvencijama u EU

Njemačka je od evropskih vlada zatražila da ne nude finansijsku pomoć General Motorsu u zamjenu za garancije održavanja radnih mjesta. U međuvremenu je održan sastanak evropskog GM-a, komisije EU i drugih zvaničnika, piše DW.

Uzalud, plan sanacije još uvijek nije predstavljen. Zvanično nijedna zemlja u EU ne želi da ima ništa sa ružnim izrazom "trka za subvencije". Velika Britanija, Španija, Poljska ili Belgija spremne su da pruže finansijsku pomoć General Motorsu. Flamanska vlada izdvojila je 500 miliona eura, u slučaju da fabrika u Antwerpenu ima budućnost. To ne mora da znači ništa loše za ostale fabrike, kaže premijer Cris Peters:

"Državna pomoć je u redu ako se u uzmu u obzir ekonomski aspekti. Naravno sada male i velike države pokušavaju da za sebe postignu najbolje rešenje, i to moramo imati na umu".

Međutim, njemačka Vlada smatra da nisu u redu subvencije drugih država članica. Berlin još nije ponudio pomoć Genera Motorsu. Ministar ekonomije Briderle smatra da američki koncern mora najpre sam da završi sanaciju. Njegov državni sekretar Jochen Homann nije isključio pomoć, ali za to je još prerano:

"Prvo, uzdamo se u Evropsku komisiju. Drugo, cijela stvar je čudnovata, jer se najprije govori o finansijskim pitanjima, a tek onda o planovima za restrukturiranje".

"Ne želimo licitiranje radnim mjestima u Evropi"

Evropski komesar za industriju, Ghnter Verheugen pozvao je ministre ekonomije u Brisel, jer prema njegovom mišljenju, Evropi prijeti trka za subvencijama: "Ne želimo da jedno američko preduzeće licitira radnim mjestima u Evropi".

Taj utisak pokušao je da stvori novi šef General Motorsa u Evropi Nick Raily. Poslije susreta sa ministrima ekonomije obećao je da će se njegovo preduzeće pridržavati pravila konkurencije:

"Tražimo podršku od svake vlade koja je za to spremna. Ali želim da naglasim da mi već imamo plan na koji neće uticati nijedna vlada koja nam pruži novčanu podršku".

General Motors planira da od država članica EU sakupi oko 3,3 milijarde eura. Menadžer koncerna nije saopštio detalje plana sanacije. O tome želi najprije krajem nedjelje da informira zaposlene u Opelu, piše dw-world.de

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije