Počeo Bečki gospodarski forum

Radiosarajevo.ba
Počeo Bečki gospodarski forum

Regionalna suradnja, izazovi i šanse 20 godina nakon pada Berlinskog zida, naslov je 6. bečkog gospodarskog foruma (Vienna Economic Forum) koji je počeo u ponedjeljak u Beču, okupivši oko 200 sudionika visokih državnih dužnosnika, predstavnika finansijskih i gospodarskih ustanova iz 13 država jugoistočne Evrope.

Otvarajući ga, austrijski savezni kancelar Werner Faymann naglasio je da je Austrija najviše dobila od proširenja Evropske unije te da je sada najveći cilj prevladati krizu, piše Fena.

Predsjednik austrijske udruge industrijalaca Veit Sorger kazao je da 24 posto austrijskog izvoza ide u države jugoistočne Evrope te da kao predsjednik austrijskih industrijalaca može reći da se ta udruga uvijek zauzimala za podršku državama kandidatima za ulazak u EU.

Sorger je posebno spomenuo da je Hrvatska jako mnogo postigla u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom te je pozdravio potpisivanje hrvatsko-slovenskog arbitražnog sporazuma, prenijela je Hina. "Hrvatska je zrela i zaslužuje punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Želimo Hrvatsku što prije u EU-u, a ono što možemo rado ćemo napraviti, Austrijanci su jednostavno prijatelji Hrvata", izjavio je Sorger.

Bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel osvrnuo se na 20 prošlih godina od pada Berlinskog zida, kazavši da su obje austrijske strategije bile ispravne - austrijski gospodarski angažman u državama jugoistoka Evrope i zauzimanje za proširenje Evropske unije.

Austrija je u državama jugoistočne Evrope uložila oko 60 milijardi eura, a u Hrvatskoj od 1993. više od šest milijardi.

Glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) Hido Biščević kazao je da postoje otvorena i neriješena pitanja u regiji te se zauzeo za jasnije sudjelovanje Evropske unije u pozitivnom rješavanju tih pitanja: poticanjem gospodarskog razvoja i davanjem evropskih perspektiva svim državama u regiji. "Posao je počeo u Berlinu prije 20 godina, treba ga završiti na Balkanu", zaključio je Biščević.

Bečki gospodarski forum, koji završava u utorak u Beču, prigoda je za razmjenu mišljenja i predstavljanje razvojnih investicijskih planova pojedinih zemalja te dogovor o budućoj suradnji 13 zemalja: Albanije, Crne Gore, BiH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Kosova, Turske i domaćina Austrije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije