Pariz: Raste interes za proizvodima vojne industrije iz BiH

K. S.
Pariz: Raste interes za proizvodima vojne industrije iz BiH
Najmjenska industrija Bosne i Hercegovine u stalnom je usponu zadnjih 10 godina i naše oružje i municija pronalaze put do sve većeg broja kupaca u svijetu.

Bosanskohercegovačke kompanije tradicionalno učestvuju na sajmu naoružanja i vojne opreme Eurosatory u Parizu, a ove godine kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Tehnički remont Bratunac, Pretis Vogošća, Pobjeda Technology Goražde i Binas Bugojno prvi put su se predstavile pod zajedničkim motom “Defense Industry of Bosnia and Herzegovina”.

Zanimljivo je da je bh. kompanija “Matra Group” ove godine imala samostalno izlaganje svojih proizvoda na sajmu.

U Parizu je od 12. do 15. juna 2018. godine održan 13. po redu sajam Eurosatory i riječ je o jednom od vodećih međunarodnih sajmova iz oblasti namjenske industrije i bezbjednosti.

Održava se svake druge godine u Parizu još od 1967. godine i bilježi konstantan rast. Prethodni sajam održan je 2016. godine na površini od 167.217 kvadrata i privukao je 1.571 izlagača iz 57 zemalja, te ga je posjetilo 57.024 ljudi.

Kako su za Radiosarajevo.ba kazali iz Vanjskotrgovinske komore BiH, primjećuje se trend rasta sajma Eurosatory i ove godine sajam je okupio izlagače iz više od 60 zemalja.

Zanimljivo je da ove godine na sajmu nije bilo kompanija iz oblasti vojne industrije iz Kine i Rusije, nego su dominirali zapadni proizvođači i firme iz BiH i zemalja regije.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH finansiralo je učešće naših firmi.

“Proizvodni asortiman našh firmi obuhvata prozvode kao što su: upaljači, detonatori, inicijalne kapisle za civilnu i vojnu, pištoljsku, puščanu, protivavionsku, artiljerijsku municiju, granate, bombe, pištolji, razne vrste metaka, mašine za deminiranje, mobilne stražarske kućice i brojni drugi proizvodi. U ponudi su i usluge remonta streljačkog i artiljerijskog naoružanja i borbenih vozila i sl. Bh firme su predstavile svoje proizvode kao eksponate, ali i kataloški”, objasnili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Na bosanskohercegovačkom štandu mogli su se vidjeti izloženi razni tipovi municije, ali i drugi eksponati iz ove oblasti industrije.

“Štand je bio izuzetno posjećen, kako od strane pojedinačnih firmi, tako i od strane zvaničnih državnih delegacija mnogih zemalja. Na osnovu broja ostvarenih sastanaka može se s pravom reći da postoji značajan interes za proizvodima koje nude bh kompanije, ali će rezultati sastanaka biti poznati tek u narednom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije