Pakistan nakon Facebooka zabranio i Youtube

Radiosarajevo.ba
Pakistan nakon Facebooka zabranio i Youtube
Ilustracija

Pakistan je objavio da je u četvrtak blokirao pristup internetskim video-stranicama YouTubea zbog "bogohulnih" sadržaja koje je pokrenuo jedan zapadni korisnik, a radi se o crtežima poslanika Muhameda.

"Telekomunikacijska uprava Pakistana (PTA) naređuje svim provajderima da onemoguće pristup internetskoj stranici YouTubea zbog brojnih bogohulnih sadržaja", piše u saopćenju PTA.

U srijedu je PTA već blokirala pristup društvenoj mreži Facebook nakon što je jedan sud izdao odredbu u tom smislu zbog otvaranja natječaja za crtež Poslanika.

Islam strogo zabranjuje prikaze i crteže Muhameda. U brojnim muslimanskim zemljama 2006. su izbili protesti nakon objavljivanja karikatura poslanika Muhameda u danskim listovima.

Protesti su se zatim proširili na brojne evropske zemlje, što je kulminiralo 2. juna 2008. samoubilačkim atentatom na ambasadu Danske u Islamabadu kada je poginulo osam ljudi među kojima i jedan Danac, prenijela je Hina.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije