Pad prihoda: Njemačka zaradila na gorivu 'samo' 52,2 milijarde eura

Radiosarajevo.ba
Pad prihoda: Njemačka zaradila na gorivu 'samo' 52,2 milijarde eura

Pad cijena nafte na svjetskom tržištu obradovao je vozače, ali razočarao poreznike. Pokazuju to i podaci iz Njemačke o smanjenom prihodu države što nije samo rezultat niže cijena naftnih derivata nego i reducirane potrošnje goriva u prošloj godini. 

Za razliku od BiH, gdje u cijeni goriva ima dosta "sitnih stavki", u Njemačkoj je stvar prilično jednostavna: Osim poreza na dodatu vrijednost od 19 procenata, država kroz svaki prodati litar uzima i porez na naftne derivate: 65,45 euro-centi za benzin, odnosno 47,04 centi za dizel. 

Kroz ovaj porez država je zaradila 36,7 milijardi eura, odnosno 3,1 milijardu manje nego u 2014. godini. 

Dakle, smanjena je potrošnja goriva i pored nižih maloprodajnih cijena. Jedino objašnjenje ovog fenomena je činjenica da su moderni automobili sve ekonomičniji. 

Niža potrošnja i cijena odrazili su se i na smanjen prihod od PDV-a, 'samo' 15,5 milijardi eura, što znači da je Njemačka od prodaje goriva u prošloj godini zaradila 52,2 milijarde eura.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije