OMV prodao udio u MOL-u ruskom Surgutneftegas

Radiosarajevo.ba
OMV prodao udio u MOL-u ruskom Surgutneftegas

Austrijska vodeća naftna i plinska grupacija OMV saopćila je u ponedjeljak da je okončala suradnju s mađarskom firmom MOL prodajom 21,2-postotnog udjela u toj kompaniji ruskom Surgutneftegas.

Dionice su prodane za iznos od 1,4 milijarde eura, navodi OMV, dodajući kako je taj sporazum bio logičan korak nakon neuspjelog pokušaja preuzimanja MOL-a u avgustu prošle godine.

OMV je pokušao preuzeti kontrolu nad MOL-om, povećavši do septembra 2007. svoj udio s 10 na preko 20 posto.

Od tog je plana, međutim, odustao zbog snažnog protivljenja mađarske naftne i plinske grupacije i zabrinutosti Evropske komisije u vezi s koncentracijom rafinerijskih kapaciteta.

MOL je u 2008. zabilježio 779 miliona dolara dobiti, 36 posto više nego u godini ranije.

Surgutneftegas je jedna do majvećih ruskih kompanija za proizvodnju nafte i plina i imao je dobit u visini 120 milijardi rubalja (3,57 milijardi dolara) u prva tri tromjesečja 2008. U 2007. dobit te grupacije sa sjedištem u Sibiru iznosila je 88,6 milijardi rubalja.

"Akvizicija MOL-ovih dionica osigurat će čvrsto uporište za početak dugoročne korisne suradnje koja će pridonijeti jačanju energetske sigurnosti u Evropi", kazao je izvršni direktor Surgutneftegasa Vladimir Bodganov.

tportal/radiosarajevo.ba




Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije