Od 1. aprila skuplje cigarete Tvornice duhana Rovinj

Radiosarajevo.ba
Od 1. aprila skuplje cigarete Tvornice duhana Rovinj
Predsjednik uprave Tvornice duhana Rovinj Davor Tomašković najavio je poskupljenje gotovo svih cigareta iz asortimana TDR-a za dvije kune.

Cigarete "York" poskupit će samo za jednu kunu, čime TDR želi izaći u susret svojim najsiromašnijim konzumentima, objasnio je Tomašković na konferenciji za novinare, dodavši da će se cigarete iz asortimana TDR-a po novim cijenama početi prodavati od 1 .aprila.

Tomašković je ocijenio da bi se povećanje cijena moglo odraziti na još veći pad prodaje duhanskih proizvoda, budući da je već prvi val poskupljenja cigareta rezultirao padom prodaje od pet posto, nakon što im je cijena porasla samo za jednu kunu.

U rovinjskoj tvornici pretpostavljaju da će nakon najavljenog poskupljenja pad prodaje biti dvoznamenkast, te ističu da bi se daljnji rast cijena i pad prodaje mogli odraziti na prava radnika.

Najavljeno povećanje cijena cigareta rezultat je nedavne odluke o smanjenju poreznog opterećenja na skupe cigarete iz uvoza, te istovremeno povećanje opterećenja na "jeftinim" cigaretama" kojih TDR najviše ima u tzv. srednjoj i jeftinoj klasi. Tako je ukupno trošarinsko opterećenje povećano za 27 posto.

U TDR-u navode da bi zadržavanje postojećeg nivoa cijena i smanjenje prihoda za 29 posto značilo smanjenje od oko 450 miliona kuna, uz iste troškove proizvodnje cigareta, što bi bio veliki gubitak za jednu od najuspješnijih tvornica duhana u regiji.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije