Objavljena monografija nezavisnog biroa za razvoj

Promotivni tekst
Objavljena monografija nezavisnog biroa za razvoj
/ NBR: 20 godina sa vama
Povodom obilježavanja 20 godina djelovanja, završeno je štampanje i prva promocija monografije Udruženja Nezavisni biro za razvoj (NBR) "20 godina sa vama".

Publikacija sadrži važnije aspekte rada NBR-a koji obuhvata put razvoja NBR (1996 – 2016), od Organizacije koja je u svom sastavu imala Odjel za mikrokreditiranje, preko razvoja poslovnog inkubiranja (prvi Poslovni inkubator u BiH u Gradačcu formiran je 1998. godine), djelovanja na unaprijeđenju socio-ekonomskog položaja raseljenih i povratnika, do modernog udruženja agencijskog tipa koje se bavi vrlo zahtjevnim istraživanjima, studijama, zagovaranjima i projektima koji su fokusirani na unaprijeđenje poslovnog okruženja u Regiji i BiH.

U sklopu Publikacije, predstavljeni su, prije svega, predani ljudi, članovi upravnih organa i osoblja NBR-a, uključujući i donatore, koji su podržavali i dali doprinos ostvarenju misije, vizije i ciljeva Organizacije.

Iz Publikacije je vidljivo da rad NBR-a krasi usmjerenost prema korisnicima i otvorenost prema zainteresiranim stranama, te javnost i transparentnost u radu. Tu se prije svega misli na saradnju sa vladinim institucijama, udruženjima i razvojnim agencijama, a posebno se ističe izgrađen sistem razvoja partnerskih odnosa sa zainteresiranim stranama u toku priprema i realizacije projektnih aktivnosti. 

Monografijom su obuhvaćene aktivnosti, projekti i korisnici usluga, primarno u oblasti razvoja malog i srednjeg preduzetništva. 

Predstavljeni su: donatori koji podržavaju rad NBR-a, efekti realizacije projekata na socijalni i ekonomski status korisnika, priznanja i nagrade, medijska prisutnost i publikacije koje su nastale kao rezultat projektnih aktivnosti.

Posebna vrijednost Monografije ogleda se u primjeni metodologije kojom su, putem jasnih indikatora, pokazani efekti uticaja realizacije projekata na socijalni i ekonomski status korisnika.

Od 1996. godine do sredine 2016. godine, NBR je aplicirao 70, a realizirao 44 projekta, u ukupnoj vrijednosti od preko šest miliona KM. U tom procesu su korištene različite metode kojim je obuhvaćeno više od 5.800 pojedinačnih korisnika i 223 pravna subjekta različitih korisničkih i ciljnih grupa i mreža.

Predstavljanjem Monografije NBR se praktično, na dostojan način zahvaljuje svim osobama, koje su bile članovi prethodnih i sadašnjih upravnih organa NBR-a, kao i donatorima, te da, na jednom mjestu, sačuva izvorne informacije koje ilustruju rad organizacije u prethodnih 20 godina rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije