Obama potopio Wall Street

Radiosarajevo.ba
Obama potopio Wall Street
Od juna prošle godine indeksi nisu toliko padali (Foto: AP)

Dow Jones indeks potonuo je 213 bodova, ili 2,01 posto, na 10.389 bodova. Kako je i u srijedu pao više od 1 posto, u posljednja dva dana Dow Jones strmoglavio se 3,1 posto, što je njegov najveći dvodnevni gubitak od juna prošle godine.

Udar na veliki izvor prihoda banaka

S druge strane, S&P 500 indeks oslabio je jučer 1,89 posto, na 1.116 bodova, dok je Nasdaq indeks pao 1,12 posto, na 2.265 bodova.

Razlog tome jeste što je predsjednik SAD-a Obama predložio promjene zakona kojima bi se bankama ograničila mogućnost rizičnog trgovanja dionicama, obveznicama i drugim vrijednosnim papirima za svoj račun.

Tzv. 'vlasničko trgovanje', kada kompanije vlastitim novcem kupuju vrijednosne papire na tržištu, jedan je od glavnih izvora zarada za neke od najvećih američkih banaka.

Zbog toga su jučer snažno pale cijene dionica u finansijskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora potonuo 2,9 posto.

Pritom su cijene dionica banaka kojima bi novi zakon najviše smanjio zarade, kao što su Bank of America, Citigroup i JP Morgan Chase, potonule više od 5 posto.

Snažno je, više od 4 posto, pala i cijena dionice Goldman Sachsa, premda je ta banka objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Prihodi Goldmana od trgovinskih operacija, uključujući i one koje američka vlada želi ograničiti, iznosili su u prošlom tromjesečju oko 10 posto ukupnih prihoda banke.

Bankari sami sebi zarili nož


O Obaminom prijedlogu raspravljat će se u Kongresu, a stručnjaci kažu da neki zakoni moraju biti izmijenjeni kako se ne bi ponovila finansijska kriza od prije dvije godine, ali da treba paziti da se 'nož ne zarine preduboko'.

"Bankari su se sami uboli i treba ih nekako zauzdati. S druge strane, treba im i dozvoliti da rade svoj posao u korist vlasnika banaka. Stoga je to vrlo osjetljivo područje, pa je jasno zašto su ulagači uznemireni", objašnjava Todd Leone, direktor trgovanja u tvrtki Cowen & Co.

Koliko je Obamin prijedlog uzdrmao ulagače, pokazuje i snažan, 19-postotni skok VIX indeksa Čikaške burze opcija, poznatog i kao 'indeks straha'.

Pod snažnim se pritiskom jučer našao i energetski sektor zbog pada cijena nafte za 2 posto, na 75,9 dolara po barelu. Dionica naftnog diva Exxon Mobila pojeftinila je 2, a Chevrona 2,4 posto.

Jučerašnja rasprodaja nije poštedjela niti dionice kompanija koje su u proteklom kvartalu ostvarile bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Tako je cijena tehnološkog lidera Googlea potonula više od 4 posto, dok je dionica American Expressa, najvećeg američkog izdavača kreditnih kartica, pojeftinila 1,7 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,58 posto, na 5.335 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,79 posto, na 5.746 bodova. Pariški CAC indeks pao je, pak, 1,70 posto, na 3.862 boda.

business.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije