Novih 35 miliona dolara za ekonomski razvoj BiH

Radiosarajevo.ba
Novih 35 miliona dolara za ekonomski razvoj BiH

Zamjenik ambasadora SAD-a u BiH Jonathan Moore, direktor USAID-a Allan Reed, švedski ambasador u BiH Bosse Hedberg i direktor Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) najavit će sutra u Sarajevu pokretanje projekata FIRMA i FARMA, nova dva programa vrijedna 35 miliona dolara koji te države zajednički finansiraju, saopćeno je iz USAID-a, Fena.

FIRMA, program pomoći razvoja preduzeća u drvnoj industriji, turizmu i lakoj prerađivačkoj industriji, petogodišnji je projekt vrijedan 21 million dolara. Cilj tog američko-švedskog projekta je podrška ekonomskom razvoju i većem zapošljavanju u ova tri sektora koja zajedno čine oko jednu četvrtinu bruto državnog proizvoda (BDP) te preko jedne trećine njegovog izvoza.

USAID i SIDA su također partneri u kreiranju i implementaciji četverogodišnjeg, 14 miliona dolara vrijednog projekta FARMA za razvoj tržišne poljoprivrede.

Cilj tog projekta je da ubrza održivi ekonomski razvoj poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH putem ekološki održive i tržišno konkurentne proizvodnje, prerade i prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Oba projekta su, kako se ističe u saopćenju USAID-a, razvijena kao odgovor na uvećane potrebe BiH da ubrza što širi ekonomski rast te što prije dostigne ekonomsku samodrživost.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije