Novi mađarski premijer predviđa težak ekonomski oporavak

Radiosarajevo.ba
Novi mađarski premijer predviđa težak ekonomski oporavak

Gordon Bajnai, imenovan za nasljednika mađarskog socijalističkog premijera u ostavci Ferenca Gyurcsanyja, obećao je u ponedjeljak da će izvesti Mađarsku iz ekonomske krize, upozoravajući pritom da će taj oporavak biti "težak i tražit će mnoge žrtve".

"Moram upozoriti sve vas da će moj program biti težak. On će tražiti žrtve svih mađarskih porodica, ali će dati svoje rezultate," izjavio je Bajnai novinarima u parlamentu, javio je AFP.

On je naglasio da Mađarska nema vremena za gubljenje te da treba poduzeti radikalne izmjene u funkcioniranju države.

Bajnai je rekao da je dobio podršku većine socijalista i liberala parlamenta da privede svoj program kraju te dodao kako nema "nikakvih političkih ambicija".

Ministar ekonomije Bajnai (41) najavio je da će konsultirati sve stručne i političke organizacije za izlazak Mađarske iz krize.

"Zemlji je potreban doprinos svakog od nas," rekao je on energično.

Imenovani mandatar je najavio zvono za uzbunu vezano za zaduženja stanovništva u eurima i švicarskim francima, dok je lokalna valuta forinta izložena jakim pritiscima ka devalvaciji.

"Više od 700.000 domaćinstava i milion vlasnika automobila se nalaze u teškoj situaciji," rekao je on.

"Moje mjere bit će oštre ali će imati dejstvo ozdravljenja," obećao je Bajnai.

On se založio za oštru ekonomsku politiku, strožiju od one koju od 2006. provodi vlada, a koja se smatra nedovoljnom za finansijska tržišta.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije