Prijeti li BiH demografska katastrofa s novim njemačkim zakonom?

K. S.
Prijeti li BiH demografska katastrofa s novim njemačkim zakonom?
0 / Radnici iz BiH će lakše do posla u Njemačkoj

Njemački koalicioni partneri postigli su dogovor o novom imigracijskom zakonu kojemu je cilj privući još školovanih radnika iz država van Europske unije, objavili su mediji.

Njemačka bilježi najvišu stopu otvorenih radnih mjesta i želi stabilizirati penzione fondove. Najviši procenti zaposlenosti i smanjenje nezaposlenosti su pooštrili uvjete na tržištu rada u najjačoj evropskoj ekonomiji, a poslodavci se muče u pokušajima da popune skoro milion radnih mjesta. Ovakva situacija ograničava ekonomski rast Njemačke.

Upravo informacija da će Njemačka ukloniti prepreke za dobijanje posla u toj zemlji samo će zadati snažan udarac tržištu rada u Bosni i Hercegovini.

Obrazovani mladi ljudi već odlaze iz BiH i sa najavljenim olakšanjem dobijanja radne vize samo će još više povećati odseljavanja.

Mnoge firme u BiH ali i institucije naći će se pod pritiskom kako zadržati dobre i poštene radnike.

Njemačkoj treba najmanje milion radnika i odlučila je radnu snagu potražiti na Zapadnom Balkanu.

Kako je za Radiosarajevo.ba pojasnio predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić godinama su vlasti upozoravane da će doći do ovoga.

“Znamo da je Njemačka ovo planirala. Čim nađe poslodavca u Njemačkoj, radnik iz BiH će moći otići sa našim pasošem i tamo se prijaviti i raditi. To je mjera koja će definitivno sve što je radno sposobno u BiH povući u Njemačku. Njima treba veoma mnogo radnika raznih profila. Naše političke strukture, koje se hvale nekim velikim rezultatima u poboljšanju ekonomskog stanja, zapravo pokazuju da nisu ništa uradili na reformama”, rekao je Majić.

Upozorio je da ćemo doći u tešku situaciju da ćemo morati uvoziti jeftinu radnu snagu poput izbjeglica iz Pakistana, Iraka, Sirije, koji ne mogu u zapadnoj Europi dobiti posao.

"Bit će veliki pritisak na zdravstvo, penzione fondove, budžet itd", objašnjava Majić.

Nedavno je Evropsko vijeće za vanjske poslove (ECFR) objavilo studiju u kojoj upozoravaju da je talas migracije mladih i školovanih kadrova sa Zapadnog Balkana u Njemačku rezultat upravo mjera zvaničnog Berlina, a ne loše situacije u regiji.

Istaknuto je da lokalne vlasti u državama regije, posebno u BiH, ne mogu mnogo toga uraditi da spriječe odlazak mladih koji u Njemačkoj lakše pronalaze posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije