Nova nuklearka na Savi

Radiosarajevo.ba
Nova nuklearka na Savi

Preduzeće „Gen energija” koje ima u vlasništvu polovinu Nuklearne elektrane Krško (NEK), podnijelo je Ministarstvu privrede u Ljubljani zahtjev za izdavanje energetske dozvole za gradnju drugog bloka nuklearke pod imenom NEK 2.

Vijest je potvrdio direktor „Gen energije” Martin Novšak. Drugi dio nuklearke u Krškom je u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede koja, neće učestvovati u gradnji drugog bloka nuklearke na rijeci Savi, tridesetak kilometara uzvodno od Zagreba.

Novšak objašnjava da podnesak predat ministarstvu još samo čeka na dopunu u vidu saglasnosti „Elektra Slovenije”, a u slovenačkom Ministarstvu privrede najavljuju da će o zahtjevu odlučiti u roku od dva mjeseca.

U Sloveniji energetsku dozvolu mora da pribavi uoči početka lokacijskih postupaka svaki objekat za proizvodnju električne energije snage veće od jednog megavata. „Gen energija” ulaskom u postupak želi i formalnu potvrdu usklađenosti projekta izgradnje NEK 2 s državnom energetskom politikom.

Prvi kilovati 2023. godine

U Ministarstvu privrede upozoravaju da davanje dozvole ne znači da će nova nuklearka nići na Savi preko noći, jer poslije davanja dozvole slijedi pretres nacionalnog energetskog programa, zatim usvajanje državnog prostornog plana (procedura od tri do četiri godine), pa izrada projektne dokumentacije (oko dvije godine), a tek onda stiže građevinska dozvola. Ako sve bude po planu, gradnja će početi za oko šest godina. Očekuje se da buduća nuklearka potrošačima u Sloveniji prve kilovate struje dostavi 2023. godine.

NEK2 će imati instaliranu snagu do 1600 MW i pripadaće reaktorima treće generacije. U poređenju sa aktuelnom nuklearkom sa tehnologijom američkog Vestinghausa, koja pripada drugoj generaciji i proizvodi svega 676 megavata, nova nuklearka će biti tehnički usavršenija i ekonomski isplativija. U „Gen energiji” tvrde da računaju sa trajanjem nove nuklearke do 60 godina.

biznis.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije