Njemačka je generirala toliko energije da je plaćala potrošačima da je iskoriste

Radiosarajevo.ba
Njemačka je generirala toliko energije da je plaćala potrošačima da je iskoriste
Pixabay / Ilustracija
Generisanje energije iz obnovljivih izvora, u Njemačkoj, je dotaklo svoj vrhunac u nedelju. Pri tome industrijski potrošači energije su bili plaćeni da par sati koriste električnu energiju.

Tokom sredine dana, državna vjetro, solarna, hidro postrojenja i postrojenja na biomasu su dostavljala oko 87% energije koja se troši u Njemačkoj, prema izvještaju Quartz-a. Višak generisane električne energije je bio odličan dar za potrošače, dok su dostavljači znatno oštećeni. Iako su neka od gasnih postrojenja ugašena, još uvijek postoje nuklearna postrojenja i termoelektrane na ugalj, te ovim viškom proizvodnje,  je omogućeno da istovremeno koriste električnu energiju i zarađuju novac.

U Njemačkoj miks obnovljivih izvora je dostavljao 33 % ukupne energije koja se trošila u prošloj godini, te se očekuje njen porast u ovoj godini zbog novih vjetroturbina. Inače, Njemačka je sebi postavila kao cilj da do 2050. sva energija se proizvodi iz obnovljivih izvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije