Nezaposleni u KS-u ponekad odbijaju razgovore za posao koje nude s biroa

S. H.
Nezaposleni u KS-u ponekad odbijaju razgovore za posao koje nude s biroa
FOTO: AA / Ilustracija / Traženje posla
"Prvi put imamo brojku nezaposlenih ispod 66.000 na Službi za zapošljavanje, porast broja zaposlenih u posljednje 2,5 godine je blizu 10.000 u KS-u", pojasnio je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na otvaranju Sajma zapošljavanja.

S ovim podacima naročito se ponose u Službi za zapošljavanje KS-a koji posreduju pri zapošljavanju između poslodavca i nezaposlenih koji se nalaze u registru biroa za zapošljavanje.

Služba za zapošljavanje KS-a raspisuje javne pozive na koje se prijavljuju poslodavci tražeći određeni profil radnika i nudeći uslove.

Prema uslovima koje zakon dozvoljava boduju se poslodavci, te se provjerava da li se poštuju sve obaveze prema državi, pojasnio je direktor ove institucije Midhat Osmanbegović za Radiosarajevo.ba, navodeći kako se potom usvaja lista i dodjeljuju sredstava za poslodavce.

Da bi nezaposlena osoba sa biroa bila kontaktirana i ponuđena za posao uslov je da prije raspisivanja poziva budu prijavljeni na birou za zapošljavanje, naveo je Osmanbegović.

Iako je nezaposlenost dugogodišnji problem bh. javnosti, oni koji se nalaze na birou za zapošljavanje ponekad odbijaju i same razgovore za posao.

"Nedavno smo imali poziv za 18 nezaposlenih. Od njih 18, 15 je odbilo, a samo tri osobe su bile spremne da rade. Jedna osoba je rekla kako ne želi raditi za plaću koja je manja od 1.000 KM", rekao nam je direktor Osmanbegović.

Iako su razgovori za posao dogovoreni, dešava se da se osobe ne pojave na tom razgovoru ili kažu da ne znaju naći neko poduzeće, npr. u Hadžićima.

Nerealne uslove ponekad daju i poslodavci koji očekuju da radnik radi sedam dana u sedmici po 10 sati za 400 KM.

Oba slučaja su ipak rijetkost u Službi za zapošljavanje KS-a.

"Dešavaju se", kako smatra direktor Osmanbegović, "jer je zakon o posredovanju blag i nedorečen, te favorizira takvo ponašanje. Takvo ponašanje bi trebalo dovesti do brisanja sa liste nezaposlenih ili gubitka zdravstvenog osiguranja."

Prijave protiv poslodavaca i nerealnih uslova koje nude uglavnom nema, ali i onih koje su imali u ovoj Službi prijavili su inspekciji rada.

Podaci koje trenutno ima Služba nisu tačan pokazatelj broja nezaposlenih u Kantonu Sarajevo iz različitih razloga.

Svake godine se za programe koje raspisuje Služba za zapošljavanje KS-a izdvaja oko devet miliona, rekao nam je Osmanbegović, navodeći kako se ta cifra odnosi i na programe koji se nastavljaju iz prethodnih godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije