Neretvanske hidroelektrane proizvele i više od planiranog

Radiosarajevo.ba
Neretvanske hidroelektrane proizvele i više od planiranog
HE Jablanica "prebacila" za 70 posto u januaru (Foto: Arhiv)

Zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji u januaru, hidroelektrane na Neretvi prebacile su plan za 70 posto, saopćeno je danas iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH.

Izuzetno povoljna hidrološka situacija u akumulacijskim jezerima hidroelektrana Jablanica, Grabovica i Salakovac, koje posluju u sistemu Hidroelektrane na Neretvi, te visoka pogonska spremnost rezultirale su time da su s 31. januarom sve tri elektrane ostvarile izuzetne poslovne rezultate.

HE Jablanica prebacila je plan za 47 posto, HE Grabovica za 73, a HE Salakovac i više je nego udvostručila proizvodnju jer je plan prebačen za 104 procenta.

Time su Hidroelektrane na Neretvi, po riječima Adisa Bubala, tehničkog direktora, plan proizvodnje u januaru prebacile u prosjeku za 69 procenata što je ostvarenje ovogodišnjeg plana proizvodnje električne energije od 17,3 posto", navedeno je u današnjem saopćenju za javnost Elektroprivrede BiH.

S obzirom na trenutnu hidrološku situaciju, u sistemu Hidroelektrane na Neretvi očekuju da će slične rezultate ponoviti ne samo u februaru nego i u martu pa i kasnije, kada se očekuje novi dotok voda u akumulacijska jezera, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije