Nepristojna ponuda njemačkoj vladi

Radiosarajevo.ba
Nepristojna ponuda njemačkoj vladi

Foto: DPA

Anonimni doušnik za 2,5 miliona eura ponudio njemačkoj vladi tajne podatke o 1.500 njemačkih građana, koji novac drže u švicarskim bankama, da bi izbjegli plaćanje poreza.

Zbog utaje poreza Njemačka svake godine izgubi 100 miliona eura.

Nepristojna ponuda ili spas za budžet - tajni izvor ponudio je njemačkom ministru finansija kompakt disk za dva i po miliona eura, sa podacima vlasnika bankovnih računa u Švicarskoj.

I dok njemačke vlasti razmatraju da li da pristanu na transakciju, Švicarska traži od Njemačke da vrati ukradene bankarske podatke.

Njemački mediji navode da je provera podataka sa pet računa, koji se nalaze na kompakt disku, pokazala da je reč o utaji poreza. Podaci o 1.500 građana mogli bi državi da donesu i do 200 miliona eura.

Švicarska egzil zbog prevara i utaja poreza


Vlasti sada utvrđuju zakonsko pravo na korištenje povjerljivih podataka.

"Mislim da su odnosi Njemačke i Švicarske dovoljno stabilni i prijateljski i da neće biti uzdrmani, šta god da se desi", rekao je Reiner Brüderle njemački ministar ekonomije.

Njemačka je i ranije kupovala informacije o tajnim bankovnim računima, u takozvanim poreskim rajevima. Tako se prije dve godine došlo i do imena bivšeg direktora njemačke pošte, koji je izbjegao da plati porez od milion eura.

"Znamo da je Švicarska postala poreski egzil zbog prevara i utaja poreza. To nam je stvorilo mnogo problema, kao što je to nedavno bio slučaj sa Sjedinjenim Američkim Državama", navodi Danijel Joziš iz Socijaldemokratske partije Švajcarske.

Prošle godine Amerika je od najveće Švicarske banke UBS tražila da joj dostavi imena 52 hiljade svojih državljana, koji godinama imaju tajne račune u Švicarskoj i tako izbjegavaju plaćanje poreza.

Spor je riješen bilateralnim ugovorom koji predviđa razmjenu važnih informacija u borbi protiv utaje poreza.

mondo/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije