Nekada je radila u fabrici za 16 dolara mjesečno, a sada je najbogatija žena svijeta

Radiosarajevo.ba
Nekada je radila u fabrici za 16 dolara mjesečno, a sada je najbogatija žena svijeta
Foto: Bloomberg / Wu Yajun
Kineskinja Wu Yajun je nekada radila u fabrici za 16 dolara mjesečno. Danas, njeno bogatstvo vrijedi oko 8,3 milijarde dolara.

To je čini najbogatijom ženom na svijetu koja svoje bogatstvo sama stekla i stvorila.

Godinama je radila u fabrici kao diplomirana građevinska inženjerka, a kasnije i kao novinarka sve dok nije osnovala agenciju za nekretnine. Njena kompanija je 2017. godine ostvarila prihod od 10,7 milijardi, piše Business Insider.

Kako je Wu Yajun fabričke radnice stigla do titule najbogatije žene na svijetu?

Kada je napokon mogla kupiti svoj prvi stan, susrela se s nizom problema poput nedostatka gasa u stanovima, lošeg osvjetljenja ili pak problema s liftom u zgradi.

To ju je podstaklo da sa svojim tadašnjim suprugom osnuje "Longfor Properties", kompaniju koja se bavi prodajom nekretnina.

Prvu rezidencijalnu nekretninu kompanija je prodala 2007. godine i to za 157 dolara po kvadratu, što je u to vrijeme bilo čak dvostruko više od prosječnog prihoda s kojim je jedno kinesko domaćinstvo na mjesečnom nivou raspolagalo.

Uz to, "Longfor" je i jedan od pokretača shopping-centara u Kini. Sjedište kompanije je u Hong Kongu, a posluje u 47 gradova širom zemlje.

Wu Yajun je danas prema Bloombergovom indeksu milijardera najbogatija žena na svijetu sa bogatstvom od 8,3 milijarde dolara koje je sama zaradila.

Kada se razvela od muža sa kojim je osnovala kompaniju, izgubila je oko 3 milijarde dolara, ali to nije mnogo utjecalo na njen uspjeh.

Wu Yajun živi povučeno. Kad su mediji 2003. godine izvještavali o najbogatijim ljudima Kine i svijeta, njeno ime je pogrešno napisano i svi su mislili da je riječ o muškarcu jer nije bilo nikavih informacija o njoj.

Kada su je pitali zašto izbjegava publicitet, rekla je: "Pa, nemam ja o čemu da pričam. Ja samo samo osoba fokusirana na svoj posao".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije