Najviše se izvoze struja i metalni proizvodi

Radiosarajevo.ba
Najviše se izvoze struja i metalni proizvodi

Najznačajniji izvozni proizvodi BiH u robnoj razmjeni sa svijetom u 2009. bili su električna energija i metalni proizvodi.

Najviše se, s druge strane, uvozila nafta i naftni derivati, motorna vozila, prirodni plin i brojni agroindustrijski, farmaceutski i drugi proizvodi.

Što se tiče strukture razmjene po sektorima i grupama proizvoda, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, najveći poremećaji su se dogodili u metalskoj industriji koja je drastično smanjila uvoz i izvoz zbog smanjenja obima proizvodnje, prenosi Fena.

Istovremeno, najveća poboljšanja su u energetici, gdje je ubilježena rekordna vrijednost izvoza električne energije, pri čemu je došlo do smanjenja uvoza naftnih derivata za trećinu zahvaljujući pokretanju domaće proizvodnje.

Do smanjena uvoza i povećanja izvoza došlo je i u agroindustrijskom sektoru, posebno u trgovini sa članicama sporazuma CEFTA.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije