Najviša cijena nafte u posljendjih 15 mjeseci

Radiosarajevo.ba
Najviša cijena nafte u posljendjih 15 mjeseci

Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na novi najviši nivo u 15 mjeseci zahvaljujući podacima koji su pokazali rast kineskog uvoza sirove nafte u decembru za gotovo 25 posto.

Slab dolar i hladno vrijeme utjecali na cijenu

Cijene barela sirove nafte za isporuke u februaru skočile su na američkom tržištu za 67 centi na 83,42 dolara, nakon što su nakratko dotaknule 83,67 dolara, najviši nivo od oktobra 2008. Na tržištu u Londonu bile su u plusu 60 centi i iznosile 81,97 dolara.

Dugotrajno razdoblje hladnog vremena u SAD-u i Evropi i dalje podupire potražnju za lož-uljem a time i cijene nafte, koje su usprkos tome još uvijek 43 posto niže u odnosu na više od 147 dolara za barel, zabilježenih u julu 2008.

"Slabi američki dolar, hladno vrijeme i snažni kineski podaci o uvozu dali su danas podršku nafti", kazao je Carsten Fritsch, analitičar iz Commerzbank u Frankfurtu.

"Trenutno tržište samo gleda pozitivne podatke, zanemarujući one negativne", dodao je.

Kina, drugi po količini potrošač energije u svijetu, uvezla je u decembru više od 20 miliona tona sirove nafte, što je gotovo za četvrtinu više nego u novembru, pokazali su podaci carinske uprave objavljeni u nedjelju.

Napetosti u Nigeriji smanjile proizvodnju

Dolar je pak oslabio prema listi valuta, što pojeftinjuje robu čije su cijene izražene u američkoj valuti, potičući potražnju a time i cijene.

Istodobno su napetosti u Nigeriji smanjile opskrbu, također dajući podršku cijenama. Chevron je tako u subotu saopćio da je bio prisiljen smanjiti proizvodnju sirove nafte u Nigeriji za 20.000 barela dnevno nakon napada na cjevovod.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zasebno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena njezine nafte u petak iznosila 79,94 dolara, što je 25 centa manje nego dan ranije.

seebiz.eu/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije