Najveće trgovačke kompanije upozoravaju: Crno tržište cigareta će procvjetati

Radiosarajevo.ba
Najveće trgovačke kompanije upozoravaju: Crno tržište cigareta će procvjetati
/ Po novim, evropskim propisima, pakovanja cigareta izledat će ovako
Vlada FBiH predloženim zakonom o pušenju potiče otkaze u trgovini umjesto da rješava crno tržište

Predstavnici najvećih bh. kompanija iz sektora trgovine obratili su se otvorenim pismom javnosti i Vladi F BIH. Povod je predloženi Zakon o kontroli duhana, tačnije dio zakona koji se odnosi na način prodaje duhanskih proizvoda.

Kompanije iz sektora trgovine smatraju da je Nacrt Zakona ”o pušenju” u kontekstu reguliranja trgovine posebno potpunom zabranom isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, mnogo stroži od regulacije u zemljama u okruženju.

Smatraju, takođe, da će se ovakvim zabranama podsticati crno tržište cigareta. 

U otvorenom pismu kažu: 

"Obraćamo Vam se u ime 10 najvećih kompanija iz sektora trgovine. Ukupno zapošljavamo više od 14.590 zaposlenika te imamo više od 1.380 prodajnih mjesta. Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru donosi negativne posljedice po sektor trgovine koje će rezultirati padom ekonomske aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih u sektoru, sa negativnim dugoročnim efektom na privredu Federacije BiH.

Nacrt Zakona ”o pušenju” u kontekstu reguliranja trgovine veoma je drastičan i uvođenjem novih zabrana, posebno potpunom zabranom isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, mnogo je stroži od regulacije u zemljama u okruženju (...) Naime, dokidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) onemogućava naš dio zarade koji postižemo sa poslovnim partnerima i ugrožava naš opstanak na tržištu.

Ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, glavni efekti ovog zakona bit će pad prihoda u trgovini, jačanje crnog tržišta cigareta te povezan pad prihoda u državnom budžetu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije BiH.

Budući da nije bilo javne rasprave o ovom prijedlogu Zakona, ni Ministarstvo zdravstva Federacije BiH ni Vlada Federacije BiH niti u jednom trenutku nisu izložili argumente ili dokaze koji bi opravdali uvođenje rigoroznih zabrana u trgovanju duhanskim proizvodima. S druge strane, nacrt Zakona ni na koji način ne rješava glavni problem tržišta duhanskih proizvoda u Federaciji BiH, a to je crno tržište koje u BiH iznosi više od 30 posto ukupne potrošnje, po čemu je BiH rekorder u Evropi.

U Udruženju trgovaca BiH podsjećaju da je značajno povećanje crnog tržišta uslijedilo upravo nakon naglog uvođenja restriktivnih mjera u pogledu oštrog podizanja visine akciza na duhanske proizvode.

Zbog toga apeliramo na Vladu FBiH da prije uvođenja novih zabrana fokus politike u ovom segmentu stavi na borbu protiv crnog tržišta jer bi smanjenje crnog tržišta donijelo puno više koristi i za javno zdravlje građana, i za privredu i za državni budžet." 

Pismo su potpisali: 

 

iNovine BH d.o.o. , Ajla Alimanović,Direktorica društva 
BINGO d.o.o., Dario Nikolić ,   Direktor društva
HOLDINA d.o.o., Ante Aralica, Direktor društva
ENERGOPETROL d.d. Ante Aralica,Direktor društva
KONZUM d.o.o. , Tomislav Bagić , Direktor društva
Duhanpromet d.o.o, 
Abdulah Avdagić, Direktor društva
Tobacco Press d.o.o.,  Kenan Avdagić, Direktor društva
AMKO d.o.o. , Muamer AlataDirektor društva   
 RIVA d.o.o.
  Abdulah Avdagić, Direktor društva 
PETROL BH d.o.o. , Uriš Bider, Direktor društva                                 

                                                               

 

                     

 

Uroš Bider                           

Direktor društva                             

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije