Muhammad Jusuf Kalla: Potpredsjednik Indonezije dolazi u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Muhammad Jusuf Kalla: Potpredsjednik Indonezije dolazi u Sarajevo
/ Foto: SBF
Muhammad Jusuf Kalla, potpredsjednik Indonezije, potvrdio je dolazak na Sarajevo Business Forum 2017, vodeću investicijsku konferenciju u Jugoistočnoj Evropi koja će se 22. i 23. maja održati u glavnom gradu BiH.

Očekuje se da će u pratnji indonežanskog potpredsjednika stići i brojna privredna delegacija.

S 252 miliona stanovnika, Indonezija je četvrta najmnogoljudnija zemlja svijeta (nakon Kine, Indije i Sjedinjenih Američkih Država) i jedno od najvećih tržišta. Tamošnja ekonomija bilježi stalni rast i trenutno se nalazi među 20 vodećih zu svijetu. Godišnji rast GDP-a iznosi 5,5 posto, a analitičari predviđaju da će se trend rasta nastaviti.

Indonežanski privrednici zainteresirani su za uvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito organske hrane - mesa i mliječnih proizvoda, te za tekstilnu i drvnu industriju.

Iako se Indonezija, sa svojih 17.508 otoka, svrstava u top tri turističke destinacije u svijetu, građanima ove  zemlje, BiH i region su veoma atraktivna mjesta za dolazak na godišnji odmor, te postoji veliki interes za saradnju na polju turizma.

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum u fokusu ima cijeli region promovirajući viziju regije kao evropskog centra za proizvodnju zdrave hrane, proizvodnje energije iz obnovljivih izvora,  i atraktivne turističke i investicijske destinacije.

Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, zainteresirani privrednici imaju mogućnost održati direktne sastanke sa investitorima koje će organizirati BBI banka, a  predviđeno je i da strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.

Pokrovitelj Sarajevo Business Foruma 2017. je Predsjedništvo BiH, uz podršku Vijeća ministara i ministarstva Vanjskih poslova BiH, kao i privrednih komora i domaćih i stranih kompanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije