MMF poboljšao prognozu rasta svjetske ekonomije za 2010.

Radiosarajevo.ba
MMF poboljšao prognozu rasta svjetske ekonomije za 2010.
Analitičari MMF-a vjeruju kako će svjetska ekonomija rasti 3,9 posto u 2010. godini, što je poboljšanje od 0,8 posto u odnosu na prethodnu prognozu, a novi zamah trebala bi dobiti 2011. s rastom od 4,3 posto. Razvijena tržišta očekuju lošije brojke; SAD-u se prognozira rast od 2,1 posto u 2010. u odnosu na kineskih šest posto.

Globalna ekonomija oporavlja se brže nego što je prognozirano, izjavili su u MMF-u. Ipak, oporavak je također neujednačen i tržišta u razvoju suočavaju se s destabilizirajućim prognozama.

MMF je poboljšao prognozu, nakon što je Institut za međunarodne financije koji predstavlja najveće svjetske banke, izvijestio o odljevu kapitala u Kinu, Brazil i ostala rastuća tržišta koja bi od toga mogla polučiti izvanredan feed-back. Kako je izvijestio Financial Times, "vrući" novac koji se slijeva na ta tržišta zahtijeva vještu kontrolu, što zabrinjava obje institucije, jer bi moglo doći do bubrenja cijena imovine i disbalansa svjetskog ekonomskog rasta.

Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a izjavio je da se oporavak u ovom trenutku bazira političkim odlukama i akcijama te postavio pitanje u kojem će trenutku nastupiti privatni kapital sa svojim utjecajem.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije