MMF: "Nastavite sa reformama"

Radiosarajevo.ba
MMF: "Nastavite sa reformama"

Foto: Reuters

Redovno godišnje zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) formalno je završeno u srijedu pozivom dužnosnika tih nstitucija svjetskim čelnicima da nastave provedbu reformi dok se istodobno bore s posljedicama svjetske ekonomske krize.

Nguyen Van Giau, predsjedatelj plenarne sjednice konferencije koja je okupila ministre financija, guvernere središnjih banaka i druge visoke dužnosnike iz 186 zemalja, rekao je da je glavni zaključak konferencije da se svjetski ekonomski problemi mogu riješiti samo produbljivanjem međunarodne saradnje.

"Suglasili smo se da predstavnici Banke, Fonda i svjetskih vlada moraju nastaviti s dugoročnom saradnjom kako bi obnovili povjerenje i spriječili ranjivost sistema", rekao je Giau. On je dodao da se i sama Svjetska banka i MMF trebaju modernizirati.

"Guverneri su naglasili da se institucije iz Bretton Woodsa moraju nastaviti modernizirati ako žele ostati efikasne", rekao je Giau aludirajući na konferenciju u američkoj saveznoj državi New Hampshire na kojoj su 1944. osnovani MMF i Svjetska banka.

Na četverodnevnoj redovnoj godišnjoj konferenciji održanoj u Istanbulu izaslanici su razgovarali o globalnoj gospodarskoj krizi, te o strategijama za razdoblje oporavka. Oni su se isto tako suglasili da bi zemlje u razvoju trebale dobiti veći utjecaj u donošenju odluka u tim dvjema institucijama. Sljedeća dva godišnja zasjedanja MMF-a i Svjetske banke trebala bi se održati u sjedištu tih institucija u Washingtonu, a sastanak za 2012. godinu trebao bi se održati u Egiptu.

Topovima, suzavcem i oklopnim vozilima protiv demonstranata


Foto: AP

Zasjedanje u Istanbulu obilježili su i brojni protesti. U srijedu je istanbulska policija upotrijebila drugi dan zaredom vodene topove, suzavac i oklopna vozila kako bi raspršila prosvjednike.

Policijske snage privele su gotovo 300 mladih koji su se okupili u četvrti Pangalti, na evropskoj obali metropole, skandirajući 'MMF odlazi! Svijet pripada nama', hodajući u pravcu kongresnog centra gdje su se održavali sastanci. Prosvjednici, većinom maskirani članovi organizacija krajnje ljevice i anarhisti, odgovorili su kamenjem i praćkama. Kao i prethodnog dana, grupa od stotinjak prosvjednika, među kojima je bilo i stranaca, porazbijala je željeznim šipkama i kamenjem najmanje pet bankarskih poslovnica, supermarket i restoran brze hrane u središtu grada, a potom ometala saobraćaj, prenosi Hina.

radiosarajevo.ba

Vezano:
Sljedeće zasjedanje Svjetske banke i MMF-a 2012.
MMF: Nagomilavanje deviznih rezervi

Istanbul: Molotovljevim koktelom na Špirićev automobil
Reforme u BiH su neophodne


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije