MMF bankama - ne priređujte nove finansijske šokove

Radiosarajevo.ba
MMF bankama - ne priređujte nove finansijske šokove

Međunarodni monetarni fond pozvao je centralne banke da u slučaju nastanka balona na tržištima u budućnosti pooštre monetarnu politiku, obično kroz podizanje kamatnih stopa, kako bi se spriječili financijski šokovi nakon pucanja balona.

Ta je preporuka dio MMF-ovog izvješća o lekcijama naučenim iz prošlogodišnje financijske krize koja je uslijedila nakon strmoglavog pada cijena rezidencijalnih nekretnina u SAD-u i drugim gospodarstvima.

MMF je u utorak objavio dva poglavlja svjetskih gospodarskih prognoza koje će u cijelosti biti objavljene sljedeće sedmice. Pozornost je u tim poglavljima usmjerena na ulogu monetarnih vlasti koje određuju ključne kamatne stope i kontroliraju opskrbu novcem u kontekstu sprječavanja nastanka i pucanja balona cijena imovine poput dionica ili nekretnina.

"U prošlosti je pucanju balona cijena imovine često prethodio nagli rast kredita, pogoršanje tekućih bilanci plaćanja i veliki pomaci u ulaganjima u nekretnine", naglasio je ekonomist Alasdair Scott, jedan od autora izvješća.

Priznao je da identificiranje balona predstavlja izazov, naglasivši stoga da se od središnjih banaka ne može očekivati da savršeno identificiraju te fenomene i poduzimanju odgovarajuće mjere.

Američki Fed i ostale središnje banke podvrgnute su kritici zato što na nagli skok cijena nekretnina koji su možda potaknule upravo niske ključne kamatne stope nisu reagirale pooštravanjem monetarne politike u većem dijelu sadašnjeg desetljeća.

U MMF-ovu izvješću ističe se da monetarna politika nije glavni uzrok tekuće krize.

"Postoje dokazi o popustljivoj monetarnoj politici u nekim zemljama u godinama koje su prethodile tekućoj krizi, no ona vjerojatno nije glavni sistemski uzročnik nastanka i kasnijeg pucanja balona diljem globalnog gospodarstva", stoji u zaključku toga izvješća.

Ipak, centralni bankari nisu uočili znakove upozorenja, zaključuje MMF.

Stoga u toj međunarodnoj organizaciji pozivaju na ranije pooštravanje monetarne politike i na ulaganje većih napora u sprječavanje nastanka opasnih skokova cijena, čak i onda kada se čini da je inflacija pod kontrolom.

business.hr/hina/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije