Ministar Šarović potpisao Memorandum s kineskom korporacijom Sinosure

Fena
Ministar Šarović potpisao Memorandum s kineskom korporacijom Sinosure

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju sa kineskom državnom osiguravajućom korporacijom Sinosure, ključnom kineskom kompanijom za osiguranje kredita, što će značajno doprinijeti povoljnijem finansiranju najznačajnijih energetskih i infrastrukturnih projekata.

To je prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka a za dosadašnje projekte u BiH osigurali su 1,4 milijarde US dolara garancije.

"Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je realizovani projekt TE "Stanari", koja je danas jedna profitabilna i uspješna  kompanija", istakao je ministar Šarović, naglašavajući da je "ovo godina u kojoj započinjemo velike i važne projekte“.

Kazao je da je desetak velikih projekata u završnoj fazi realizacije, kao što je projekt TE Tuzla Blok 7, jedan od najvećih investicionih projekata u zadnjih 30 godina.

Kineska strana također je iskazala interes za projekt TE Gacko, hidroelektrane u gornjem toku rijeke Drine te autoputeve Banja Luka - Prijedor i Vukosavlje - Doboj.

"Za Kinu je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom od velike važnosti i mi ćemo sada još snažnije poticati naše kompanije da ulažu u BiH", naglasio je nakon potpisivanja zamjenik predsjednika Sinosure korporacije Weiman Zha.

U susret Samitu 16+1, najavljenom za početak jula, također se intenzivno radi na potpisivanju bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što će u kratkom roku omogućiti izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište.

Planirano je i potpisivanje sporazuma kojima se unaprjeđuje saradnja u oblasti turizma, što je posebno važno sa aspekta aktuelnog stupanja na snagu bezviznog režima za građane dvije države, saopćeno je iz MVTEO BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije