Međunarodni aerodrom Sarajevo predviđa najprometniju godinu u historiji

Radiosarajevo.ba
Međunarodni aerodrom Sarajevo predviđa najprometniju godinu u historiji
FOTO: Arhiv / Aerodrom u Sarajevu
Međunarodni aerodrom Sarajevo će 2. juna 2019. godine obilježiti 50 godina rada.

Plan za ovu godinu podrazumjeva proširenje terminala i pripreme za dolazak novih aviokompanija.

Kako piše portal ExYu Aviation, za Međunarodni aerodrom Sarajevo 2018. godina bila je rekordna sa 1.046.635 putnika. To znači da je 2018. bila prva godina u kojoj je broj od milion putnika premašen. To je 9,3 posto više nego 2017. godine ili dodatnih 88.937 putnika. Tokom istog perioda aerodrom je zabilježio 13.432 avio operacije ili 5,1 posto više, te je zabilježeno 2.508.643 kilograma tereta.

Sličan rast očekuje se i u 2019. godini kada će dvije nove kompanije Aegean Airlines i Tunsiair uvesti linije ka Sarajevu. Također, domaća aviokompanija FlyBosnia planira svoje letove ka Saudijskoj Arabiji.

Kompanija čiji avioni slijeću na Međunarodni aerodrom Sarajevo povećat će ukupan broj linija ka glavnom gradu BiH. Turkish Airlines planira uvođenje dodatna tri leta iz Istanbula što bi značilo 21 let mjesečno na relaciji Istanbul - Sarajevo.

Generalni direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković navodi da je iza aerodroma vrlo uspješna godina.

“Po prvi put premašili smo brojku od milion putnika godišnje. Prošlu 2018. godinu pamtit ćemo kao vrlo uspješnu jer su mnogi rekordi postavljeni. Terminal B je dostigao maksimum kapaciteta. Nakon dugih priprema tokom 2016. i 2017. godine realizirali smo četiri kapitalna projekta. Sada je Međunarodni aerodrom Sarajevo postao najveće gradilište”, napominje Kajmaković.

Prema njegovim riječima, u jesen 2020. godine kada bude kompletirana izgradnja novog terminala, najprometniji aerodrom u BiH postat će još veći, ljepšti i moderniji, sa više sadržaja, posebno u sektoru hrane i pića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije