Makarević: Očekujemo jačanje ekonomske suradnje BiH i Pakistana

Fena
Makarević: Očekujemo jačanje ekonomske suradnje BiH i Pakistana
Ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević održao je danas sastanak s predstavnicima ekonomskih komora Pakistana

Sastanak je održan u kontekstu bilateralne suradnje koja je inicirana i tokom posjete premijera Pakistana BiH krajem prošle godine.

Kako ističe ambasador Makarević, na sastanku je dogovorena strategija pakistanskog privatnog sektora prema BiH, gdje će težište biti na kožnoj industriji, dentalnim i hirurškim instrumentima te sportskoj opremi u pogledu izvoza Pakistana prema BiH.

Sa druge strane, navodi ambasador Makarević, BiH će nastaviti biti fokusirana na namjensku industriju, ali i gledati svoju šansu u drugim industrijskim sferama, poput energetskog sektora , prehrambene i drvne industrije.

"Očekujemo da će uskoro krenuti izvoz proizvoda Fabrike Duhana Sarajevo u Pakistan. To je, recimo, također jedan veoma interesantan sektor na kojeg se do sada nije mislilo, ali koji ima itekakav potencijal. Mi ne bi trebali biti zadovoljni sa bilo kakvim brojkama koje bi bile ispod 100 miliona američkih dolara gledano u perspektivi narednih 5-10 godina. Ovdje je jako bitan CPEC ( pakistansko- kineski koridor), kao i ono sto nam ta platforma pruža. Također, očekujemo posjetu premijera Denisa Zvizdića, gdje bi se, između ostalog, i spomenute stvari mogle potpomoći, zaokružiti i sa političke strane", zaključio je ambasador Makarević na današnjem sastanku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije