Krah britanske valute

Radiosarajevo.ba
Krah britanske valute
Pixabay / Ilustracija
Britanska funta oslabila je za više od deset posto u odnosu na američki dolar, nakon što su privremeni rezultati referenduma pokazali da su birači odlučili napustiti Europsku uniju.

Funta je pala ispod 1,35 dolara što je najniže od 1985. godine, a ovaj pad snažniji je i od tzv. crne srijede, kada je funta u jednom danu oslabila za preko četiri posto.

Bloombergov British Pound Index, koji prati kretanje funte u odnosu na sedam svjetskih valuta pao je za deset posto, a pali su i futuresi na dionički indeks FTSE 100, i to za 7,5 posto.

Čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da britanski premijer David Cameron mora hitno djelovati da stabilizira funtu.

Corbyn je također kazao da će se najveća britanska opozicijska stranka usprotiviti svakom vanrednom budžetu ili širenju britanskih mjera štednje koje će biti rezultat jučerašnjeg glasanja o napuštanju Evropske unije.

Banka Engleske tvrdi kako je spremna da poduzme "sve neophodne mjere" u pomaganju održavanja britanske stabilnosti nakon što su glasači odlučili da napuste 28-člani blok.

Corbyn je izjavio da britanska proizvodnja zavisi o trgovini s EU i pozvao je na oprezne mjere kako bi se sačuvala britanska trgovina. On i ostali visoki laburistički zvaničnici tražili su od glasača da zemlja ostane unutar EU, javlja Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije