Kozarić: Sljedeća godina za BiH teška i izazovna

Radiosarajevo.ba
Kozarić: Sljedeća godina za BiH teška i izazovna

Ilustracija: seebiz.eu

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić tvrdi da će naredna godina za BiH biti teška i izazovna, a da se značajniji oporavak može očekivati tek 2011. godine, prenosi Srna.

On smatra da je ključni problem to što nije nametnuta situacija u kojoj je ekonomija glavna priča.

Navodeći da oba entiteta imaju velikih problema, Kozarić je rekao da je Federacija BiH u nešto težoj situaciji zbog kompozicije i vladajuće koalicije, a da je u Republici Srpskoj izražen deficit.

Vjerovatno nećemo imati budžete u ovoj godini i moraće se ići na neko privremeno finansiranje, što nije dobro, ali važno je da ostanemo kod aranžmana sa MMF-om, ocijenio je Kozarić.

Kozarić je istakao da je sljedeći korak za FBiH smanjenje zaposlenih u administraciji za 15 do 20 odsto.

Čeka nas izborna godina

Podsjećajući da je naredna godina izborna, Kozarić je rekao da očekuje da će biti socijalnih tenzija i borbe vlade i budžetskih korisnika.

On je naveo da je apsurdno da se ne žale oni koji rade i stvaraju novu vrijednost puneći budžetske kase, nego oni koji se finansiraju od tog rada.

Kozarić je ocijeno da su banke odgovorile zahtjevima klijenata i odigrale pozitivnu ulogu, te da je na neki način zadržano povjerenje između građana i banaka.

Prema njegovim riječima, jedan od glavnih razloga visokih kamatnih stopa je to što je cijela ova godina protekla u političkoj atmosferi u kojoj nije bilo napretka prema EU i stabilnoj vlasti, što nimalo nije doprinijelo smanjenju rizika ulaganja i plasiranja sredstava, prenijela je Srna.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije