Upućen prijedlog da se ukine roaming s Crnom Gorom, Srbijom i Makedonijom

Radiosarajevo.ba
Upućen prijedlog da se ukine roaming s Crnom Gorom, Srbijom i Makedonijom
Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore, Srbije i Makedonije i RAK iz BiH su uputile Nacrt sporazuma resornim ministarstvima da se cijene roaminga u tim zemljama od naredne godine usklade s cijenama u Europskoj uniji (EU).

To bi praktično značilo da budu izjednačene s domaćim telefonskim saobraćajem, što bi u konačnom rezultiralo prestankom važenja roaminga, piše podgorička Pobjeda.

Regulatori iz četiri države su na sastanku krajem novembra u Beogradu dogovorili da usaglašeni tekst nacrta sporazuma proslijede resornim ministarstvima, kako bi se zaključio novi sporazum.

Agencija za elektronske komunikacije Crne Gore je 24. novembra proslijedila Ministarstvu za ekonomiju Nacrt sporazuma u kojem se navodi da su resorna ministarstva četiri zemlje potpisnice saglasna da se cijene u roamingu dovedu na nivo cijena "kao kod kuće", kako je to uređeno u EU.

U nacrtu sporazuma se dodaje da je sporazum otvoren za sve zainteresirane zemlje.

Prema informacijama Pobjede, do sada su obavljeni neformalni razgovori s predstavnicima regulatora u Albaniji, Hrvatskoj i Turskoj o mogućnosti da se uključe u taj sporazum.

Krajem juna ove godine cijene roaminga u Crnoj Gori, BiH, Srbiji i Makedoniji su snižene na 0,19 eura za odlazne pozive i na 0,05 eura za dolazne.

Maksimalna cijena SMS poruke je 0,06 eura, a usluge prenosa podataka i MMS poruka 0,20 eura. To je urađeno na osnovu sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u te četiri države iz 2014. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije